Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Σε ιστορικά χαμηλά παραμένει η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 12:43

Σταθερός παρέμεινε τον Ιούνιο στην Ελλάδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος εν αντιθέσει με την πτωτική πορεία του δείκτη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επίδοση ωστόσο των 92,2 μονάδων παραμένει η χαμηλότερη των τελευταίων 2,5 ετών, υστερώντας σημαντικά τόσο έναντι της αντίστοιχης του Ιουνίου 2007 (108,1 μονάδες), όσο και του μακροχρόνιου μέσου όρου του δείκτη (99,9 μονάδες).

Το γεγονός αυτό αντανακλά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την έντονη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία που κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στους καταναλωτές. Με εξαίρεση τις Υπηρεσίες, όπου ανακόπτεται η πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών, στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται υποχώρηση, η οποία είναι μάλιστα ιδιαίτερα έντονη στο Λιανικό Εμπόριο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στη Βιομηχανία, οι προσδοκίες για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες υποχωρούν οριακά, ενώ μετριοπαθέστερες είναι και οι εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών. Μόνο το επίπεδο των αποθεμάτων κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό για την εποχή, υποδηλώνοντας επαρκή ρευστοποίηση. ¶νοδος των προσδοκιών – μετά όμως από τρεις μήνες πτώσης - καταγράφεται στις Υπηρεσίες, με τις εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης, να ανακάμπτουν.

Στο Λιανικό Εμπόριο υποχωρούν έντονα οι επιχειρηματικές προσδοκίες αφού, παρόλο που τα αποθέματα βρίσκονται σε φυσιολογικό ύψος για την εποχή, οι προσδοκίες για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μετριοπαθέστερες του Μαΐου. Το κλίμα επιδεινώνεται και στις Κατασκευές, καθώς υποχωρούν κυρίως οι προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο.

Σε ιστορικά χαμηλά παραμένει η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών παραμένει τον Ιούνιο στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Μαΐου, υποχωρώντας μόνο κατά μία μονάδα στις -45 μονάδες, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνεται σημαντική επιδείνωση. Οι Έλληνες καταναλωτές κατατάσσονται πάντως ανάμεσα στους πιο απαισιόδοξους Ευρωπαίους, μετά τους Πορτογάλους. Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται σταθερά οι νέοι 16-29 ετών, ενώ οι πλέον δυσαρεστημένοι είναι οι Έλληνες άνω των 50 ετών και οι γυναίκες. Το κλίμα δυσαρέσκειας καλύπτει όλη την Ευρώπη, καθώς ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχωρεί τον τελευταίο μήνα σε 19 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι μόνες χώρες στις οποίες παρατηρείται οριακή βελτίωση είναι η Εσθονία και η Σλοβενία, ενώ στη Δανία και τη Ρουμανία το κλίμα παραμένει αμετάβλητο. Έτσι, στην Ε.Ε. ο δείκτης διαμορφώνεται στις -17 μονάδες, από -14 μονάδες τον Μάιο, τη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας και πολύ χαμηλότερη του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται και στην Ευρωζώνη, αν και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό, αφού ο αντίστοιχος δείκτης υποχωρεί στις -17 από -15 μονάδες τον Μάιο, επίδοση επίσης κατώτερη του μακροχρόνιου μέσου όρου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα