Χ. Αλμούνια: Η επιβολή ορίου στον ΦΠΑ πετρελαίου θα εισάγει στρεβλώσεις στις τιμές

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 12:44

Την αντίθεσή του στη γαλλική πρόταση για επιβολή ορίου στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο πετρέλαιο εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στρεβλώσεις στις τιμές».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική οικονομική εφημερίδα "La Tribune", ο Αλμούνια υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να εισάγουμε στις τιμές της ενέργειας στοιχεία που θα γεννήσουν στρεβλώσεις και θα εκμηδενίσουν τις ενδείξεις της αγοράς». Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, η γαλλική πρόταση για επιβολή ορίου στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο πετρέλαιο «εξετάζεται» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τη θέση της τον προσεχή Οκτώβριο.

«Ως προς τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ό,τι κερδίζουμε από τη μία πλευρά με τα επιπλέον έσοδα μέσω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, το χάνουμε από την άλλη με τη μείωση της κατανάλωσης άλλων προϊόντων», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε στους ευρωπαίους ομολόγους του την επιβολή ορίου στον ΦΠΑ στα καύσιμα, με στόχο την αναχαίτιση του καλπασμού των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα