ΙΕΑ: «Υπό πίεση» η αγορά πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι το 2013

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 14:05
UPD:14:08

Στην εκτίμηση ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει «υπό πίεση» μέχρι το 2013 προέβη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Νομπούο Τανάκα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", ο γενικός διευθυντής του οργανισμού προέβλεψε ότι σε ένα πρώτο στάδιο θα χαλαρώσουν οι πιέσεις στην αγορά μέχρι το 2009-2010, χάρη στην αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από νέα πεδία άντλησης. Στη συνέχεια, ωστόσο, εκτιμά ότι η προσφορά θα μειωθεί και η ζήτηση θα αυξηθεί, κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όπως παρατήρησε ο Τανάκα, η κερδοσκοπία, «η οποία στοιχηματίζει υπέρ της ανόδου των τιμών», θα απολέσει το ρόλο της, εάν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες προχωρήσουν σε επιπλέον επενδύσεις και οι καταναλώτριες χώρες μάθουν να ελέγχουν την κατανάλωση.

Από πλευράς παραγωγής, αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ. «Αυτή τη στιγμή, ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, φορολογούν βαρύτατα τις ξένες εταιρείες. Αυτό αποθαρρύνει τους επενδυτές», επισήμανε.

Από πλευράς κατανάλωσης, ο επικεφαλής της IEA τάχθηκε ενάντια στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, καθώς αυτή η επιλογή θα έστελνε «λάθος μήνυμα» όσον αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της σπατάλης. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας «προτρέπει - και αυτό είναι αναγκαίο - να διαχωρίσουμε την οικονομική ανάπτυξη από την κατανάλωση ενέργειας», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των χωρών της G8, στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στην Ιαπωνία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα