G8: Προς μείωση των εκπομπών αερίων κατά τουλάχιστον 50%

Εως το 2050
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2008 09:34
UPD:13:47
REUTERS /BAZUKI MUHAMMAD

Oι ηγέτες των Οκτώ μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (G8) ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα εργαστούν από κοινού με άλλες χώρες στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα στο Τογιάκο στη Ιαπωνία, όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια σύνοδος κορυφής της G8, οι ηγέτες των Οκτώ συμφώνησαν ότι πρέπει να θέσουν μεσοπρόθεσμους στόχους για την επίτευξη του «κοινού οράματος» για το 2050, χωρίς να προσδιορίζουν αριθμητικούς στόχους, γεγονός που επέσυρε κριτική από πολλές πλευρές.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε το ανακοινωθέν, εκτιμώντας ότι διατηρεί τις σχετικές διαπραγματεύσεις σε τροχιά ολοκλήρωσης παγκόσμιας συμφωνίας το 2009. Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν στόχο τη δημιουργία νέου πλαισίου για την περίοδο μετά το 2012, όταν εκπνεύσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2009 στην Κοπεγχάγη.

Μπαρόζο: Ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες όλου του κόσμου»

«Πρόκειται για ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες όλου του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι επετεύχθη το ορόσημο που είχε θέσει η ΕΕ για να χαρακτηρίσει επιτυχή την έκβαση των συνομιλιών των ηγετών της G8.

«Σημαντική πρόοδο» χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Λίγο μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος η περιβαλλοντική οργάνωση WWF δήλωσε ότι «οι χώρες της G8 είναι υπεύθυνες για το 62% του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που τις καθιστά τον βασικό ένοχο για τις κλιματικές αλλαγές και το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Θεωρούμε θλιβερό ότι εξακολουθούν να αποποιούνται των ιστορικών ευθυνών τους».

Πέρυσι, η G8 είχε αποφασίσει να «εξετάσει σοβαρά» στόχο για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Οι Βρυξέλλες επιθυμούσαν να τεθούν συγκεκριμένοι ενδιάμεσοι στόχοι αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους είχε επιμείνει ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε δεσμευτικούς στόχους εκτός εάν η Κίνα και η Ινδία κινηθούν για να ελέγξουν τις δικές τους εκπομπές αερίων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής Μαρτίνους φαν Σάλκουικ είπε ότι φοβάται πως το συγκεκριμένο ανακοινωθέν είναι στη ουσία βήμα προς τα πίσω.

«Αν και το ανακοινωθέν μοιάζει ενδεχομένως να αποτελεί πρόοδο, ανησυχούμε για το ότι ενδέχεται, στην πράξη, να συνιστά οπισθοδρόμηση σε σχέση με το τι απαιτείται για να υπάρξει μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των κλιματικών αλλαγών», τόνισε ο φαν Σάλκουικ.

AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα