«Η σύνοδος της αμηχανίας» ήταν ο χθεσινός τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για την Σύνοδο Κορυφής των 8: «Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος μας χρειάζεται ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, οι δυτικοί θεσμοί είναι αναποτελεσματικοί και επιπλέον κατηγορούνται ως μοχλοί παρεμπόδισης για τη συμμετοχή ανερχόμενων κρατών στη σύνοδο των 8. Δεύτερον το υπάρχον σύστημα επιτρέπει σε όλες τις ανερχόμενες χώρες και κυρίως στις ασιατικές να μην επωμίζονται τις ευθύνες τους.»
«Οι αρχηγοί κρατών πρέπει να προσαρμοστούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στις συνεχείς αλλαγές του κόσμου μας» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro: «Ενός κόσμου που η υψηλή τιμή της ενέργειας θέτει υπό αμφισβήτηση πολλά οικονομικά μοντέλα. Ενός κόσμου που παράγει κατά την ανάπτυξή του περισσότερη αστάθεια, αλλά και περισσότερο πλούτο. Ενός κόσμου, στον οποίο και οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να είναι ευέλικτες και να προσαρμόζονται συνεχώς σε νέα οικονομικά πεδία.»
«Σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται οπωσδήποτε μια δυναμική ηγεσία, αυτή δεν υφίσταται, ούτε για τους πιο αισιόδοξους» γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
«Κατάργηση της Λέσχης των 8;» αναρωτιέται η ιταλική Corriere della Sera: «Δεν είναι πια ταμπού μια τέτοια εξέλιξη. Έστω και αν ακόμη η συζήτηση περιορίζεται στη διεύρυνση της Λέσχης. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί προτίθεται να προτείνει τη συμμετοχή της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και του Μεξικού. Συνιστά όμως η Λέσχη των 13 τη συνταγή για το μέλλον; Ή μήπως πρέπει να γίνει Λέσχη των 16 με τη συμμετοχή και της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας;»
Deutsche Welle