ΔΕΗ: Απόλυτα ορθή η απόφαση για συνέχιση της σύμβασης με Siemens AG/Power Machines

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 19:05
UPD:19:08

«Απόλυτα ορθή και επιχειρηματικά λογική» χαρακτηρίζει η ΔΕΗ την απόφαση για τη συνέχιση της σύμβασης με την κοινοπραξία Siemens AG/Power Machines και την εκτέλεση του έργου αναβάθμισης μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή καταγγελίες συνδικαλιστών ότι η διοίκηση χάρισε στη Siemens ρήτρες ύψους 3,3 εκατ. ευρώ προσθέτει πως «σε καμία περίπτωση η απόφαση δεν είναι χαριστική προς οιονδήποτε».

Η επιχείρηση σημειώνει ακόμη πως σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, η ζημιά της επιχείρησης θα ήταν πολλαπλάσια λόγω της απώλειας των επιδοτήσεων και της κράτησης των Μονάδων για τρεις μήνες εκτός προγραμματισμού, με το συνεπακόλουθο σημαντικό κόστος, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο αδυναμίας χρησιμοποίησης του εξοπλισμού επειδή δεν θα ήταν ολοκληρωμένος. Όλες οι αποφάσεις για το έργο της αναβάθμισης των Μονάδων του Αγίου Δημητρίου ελήφθησαν με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της επιχείρησης και τη βελτίωση των ενεργειακών επιδόσεών της, επισημαίνει.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΔΕΗ σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Με την Σύμβαση ΔΜΚΘ-1155231, που υπεγράφη στις 11.09.2006, ανατέθηκε στη γερμανορωσική Κοινοπραξία "SIEMENS AG - OJSC POWER MACHINES" το έργο "Αναβάθμιση Ατμοστροβίλων Μονάδων ΙΙΙ-IV του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου" έναντι συμβατικού τιμήματος 42.817.000 ευρώ, από το οποίο ποσό 35.840.000 ευρώ εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με επιδότηση 40%.

Οι εργασίες αναβάθμισης θα γίνονταν κατά τις προγραμματισμένες τρίμηνες διακοπές λειτουργίας για συντήρηση (κρατήσεις) των δύο Μονάδων, τον Αύγουστο 2007 και τον Φεβρουάριο 2008 αντίστοιχα. Στη Σύμβαση προβλέπονταν προθεσμίες παράδοσης του εξοπλισμού στο εργοτάξιο για την Μονάδα IV μέχρι 18.07.2007 και για τη Μονάδα ΙΙΙ μέχρι 18.11.07.

Ωστόσο, κατά το στάδιο βιομηχανοποίησης του εξοπλισμού διαπιστώθηκαν προβλήματα ποιότητας και αστοχίες σε σημαντικά τμήματα που οδήγησαν σε σοβαρή καθυστέρηση παράδοσης του εξοπλισμού, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης εκτός των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας (κρατήσεων) και ειδικά για τη Μονάδα ΙΙΙ στην κρίσιμη θερινή περίοδο 2008.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο συνδυάζεται από πλευράς χρονοδιαγράμματος με την κατασκευή και άλλων έργων στις Μονάδες (αναβάθμιση των ηλεκτροστατικών φίλτρων και αναβάθμιση των πύργων ψύξης), που είχαν προγραμματισθεί να γίνουν κατά τις περιόδους κρατήσεως των Μονάδων.

Μπροστά στο πρόβλημα που είχε ανακύψει η Επιχείρηση έπρεπε να λάβει μία απόφαση, ή να καταγγείλει τη σύμβαση και να καρπωθεί ποινικές ρήτρες ύψους 3,3 εκατ. ευρώ και εγγυητικές καλής εκτέλεσης, επαναπροκηρύσσοντας το έργο, χάνοντας έτσι επιδοτήσεις ύψους 14,4 εκατ. ευρώ περίπου από το Γ΄ ΚΠΣ και καθυστερώντας την αναβάθμιση των ατμοστροβίλων κατά δύο περίπου χρόνια, ή να συνεχίσει την εκτέλεση του έργου στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης χωρίς την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών και την είσπραξη ποινικών ρητρών για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση.

Με την υπ΄αρ. 54/27.03.2008 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ έγινε αποδεκτή η εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Επιχείρησης και εγκρίθηκαν τροποποιήσεις της Σύμβασης με σκοπό να υπάρξει δυνατότητα αναβάθμισης και των δύο Μονάδων, παρά την καθυστερημένη παράδοση του εξοπλισμού. Ακολούθως υπογράφηκε το σχετικό Συμπλήρωμα Νο1 της Σύμβασης τα κύρια σημεία του οποίου έχουν ως εξής: Οι ημερομηνίες παράδοσης του εξοπλισμού Μονάδων ΙΙΙ και IV μετατοπίσθηκαν στις 15.02.2008 και 30.06.2008 αντίστοιχα. Η περίοδος αναβάθμισης της Μονάδας ΙΙΙ παρέμεινε όπως είχε προγραμματιστεί. Αντί της Μονάδας IV, που δεν κατέστη δυνατόν να αναβαθμιστεί κατά την κράτηση του 2007, θα αναβαθμιστεί είτε η ίδια Μονάδα σε επόμενη κράτηση είτε μία άλλη παρόμοια Μονάδα. " Ο σχετικός εξοπλισμός αποθηκεύεται προσωρινά και η πληρωμή του γίνεται με σημαντικά μειωμένο τίμημα (ποσοστό 35% αντί του 60% που προβλεπόταν αρχικά στη Σύμβαση). Το υπόλοιπο τίμημα θα καταβληθεί με την ανέγερση του εξοπλισμού χωρίς οποιαδήποτε αναθεώρηση τιμών. Οι ποινικές ρήτρες καθυστέρησης διατηρούνται όπως προβλέπονταν αρχικά στη Σύμβαση και ισχύουν για τις νέες ημερομηνίες υλοποίησης του Έργου.

Επιπλέον ο Ανάδοχος υφίσταται όλες τις πρόσθετες δαπάνες (διατήρηση εγγυητικών επιστολών, ασφαλίσεων, εγγυήσεων κλπ) και τα γενικά έξοδα λόγω παράτασης της Σύμβασης κατά 2 χρόνια περίπου.

Για τους ανωτέρω λόγους κρίνεται - όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου - ότι είναι απόλυτα ορθή και επιχειρηματικά λογική η απόφαση για τη συνέχιση της σχετικής σύμβασης και την εκτέλεση του έργου και σε καμμία περίπτωση δεν είναι χαριστική προς οιονδήποτε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα