Επιστροφή 127,7 εκατ. € στο Γεωργικό Ταμείο ζητά η Κομισιόν

Στα 410,3 εκατ. € οι οφειλές εννέα κρατών - μελών
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 21:23

Επιστροφές ύψους 410,3 εκατ. ευρώ οφείλουν εννέα κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία και Σουηδία) στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, για παρατυπίες στις γεωργικές δαπάνες που σημειώθηκαν την περίοδο που καλύπτει τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς 2005-2006. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το ποσό αυτό δεν καταβλήθηκε σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ειδικότερα, από την Ελλάδα η Επιτροπή ζητά την επιστροφή 127,7 εκατ. ευρώ για ελλείψεις στο σύστημα επιτόπιων ελέγχων για τον αραβόσιτο και για τα καρύδια. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την επιστροφή 145,2 εκατ. ευρώ από την Ιταλία και 69,4 εκατ. ευρώ από τη Μ. Βρετανία.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής, η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μποέλ δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο στις γεωργικές δαπάνες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, σημείωσε σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε. Πρόκειται για τα χρήματα των φορολογουμένων, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν ότι δαπανούνται σωστά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα