Λήψη μέτρων κατά της «ενεργειακής πείνας» ζητά η Ευρωβουλή

Εγκριση εκθέσεων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 21:37

Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου τάχθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας παράλληλα τη λήψη μέτρων υπέρ των κοινωνικά ασθενών, με στόχο την αντιμετώπιση «της ενεργειακής πείνας».

Με σημαντικές πλειοψηφίες οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τρεις εκθέσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας που αφορούν τους «όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου», στην «εσωτερική αγορά» και στο «ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών».

Τις εκθέσεις εισηγήθηκαν αντίστοιχα οι ευρωβουλευτές: o Βέλγος Ατανας Παπαρίζοβ, ο Ιταλός Ρομάνο Μαρία Λα Ρούσα και ο Πολωνός Γέρζι Μπούζεκ.

To EK αποδέχθηκε την συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει την σύσταση Ανεξάρτητων Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ITOs).

H πρόταση αυτή επιτρέπει σε μια επιχείρηση να διατηρήσει την ιδιοκτησία των αγωγών φυσικού αερίου, εάν η διαχείριση των τελευταίων είναι στα χέρια ενός διαχειριστή συστήματος μεταφοράς με αποτελεσματικές εξουσίες λήψης αποφάσεων.

Οι ευρωβουλευτές αποδέχθηκαν επίσης ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν την οδό της πλήρους αποσύνδεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή αυτή των ανεξάρτητων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς.

Σύμφωνα με το μοντέλο ΙΤΟ προβλέπονται τα εξής :

- Μια "εταιρία διαχείρισης" με στόχο την "διατήρηση της αξίας των πάγιων στοιχείων του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς",

- Ένα "εποπτικό όργανο" υπεύθυνο "για την λήψη αποφάσεων που μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στην αξία των πάγιων στοιχείων των μετοχών",

- Ένα "πρόγραμμα συμμόρφωσης" με στόχο τον αποκλεισμό διακριτικής συμπεριφοράς,

- Έναν "υπεύθυνο συμμόρφωσης" ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος συμμόρφωσης.

Με σειρά τροπολογιών οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σειρά μέτρων για την προστασία των καταναλωτών :

- Το δικαίωμα λύσης της σύμβασης με τους παρόχους αερίου ατελώς, και

το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση κατά την οποία το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών είναι χαμηλό (όπως, για παράδειγμα, ανακριβής και καθυστερημένη χρέωση),

- Την πρόσβαση στην πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους μέσω λογαριασμών και δικτυακών τόπων των επιχειρήσεων φυσικού αερίου, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση διαφορών,

- Το δικαίωμα να πληροφορούνται, τουλάχιστον τριμηνιαία, την πραγματική κατανάλωση και τα πραγματικά κόστη του ηλεκτρισμού,

- Την πρόσβαση σε έξυπνα μέτρα μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή της οδηγίας.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν τροπολογία υπέρ των κοινωνικά ασθενών, βάσει της οποίας τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας σε εθνικά σχέδια δράσης για την ενέργεια. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλάβουν "πλεονεκτήματα για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στήριξη βελτιώσεων όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και την παραγωγή ενέργειας στις χαμηλότερες δυνατές τιμές".

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά που είναι μόνιμο μέλος της Επιτροπής Ενέργειας υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη συμβολή της σοσιαλιστικής ομάδας για την προστασία των καταναλωτών με την υποβολή των τροπολογιών που τελικά ενεκρίθησαν από την Ολομέλεια.

«Τα κράτη-μέλη, είπε, θα υποχρεούνται πλέον να λάβουν μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης αποσύνδεσης των συνταξιούχων. Παράλληλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προσδιορίσουν τους ευάλωτους καταναλωτές, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές».

Ανέφερε επίσης ότι οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές θα πρέπει να συγκροτήσουν Ανεξάρτητες Υπηρεσίες Παραπόνων, όπως ο ανεξάρτητος Συνήγορος του Πολίτη για θέματα Ενέργειας (Energy Ombusman).

Σύμφωνα με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή ''η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευθεί ότι η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ότι θα υπάρξουν άμεσα επενδυτικές αποφάσεις που θα αφορούν την κατασκευή επιπλέον αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα