Μπορεί η αύξηση των τιμών να είναι το θέμα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ό,τι αφορά τις μεταβολές στις ανησυχίες των Ελλήνων μεταξύ Νοεμβρίου 2007 και σήμερα, όμως η ανεργία παραμένει -μαζί με την οικονομική κατάσταση- το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά μετά την ΠΓΔΜ (42%) σε ό,τι αφορά την ανεργία και την οικονομική κατάσταση της χώρας (40%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι και στις δυο περιπτώσεις πολύ χαμηλότερος (24% και 20% αντίστοιχα).
Προβληματισμός εκφράζεται από σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας για την άνοδο των τιμών / πληθωρισμός (33%). Ευρωπαϊκός μέσος όρος: 37%. Ανησυχία για τις συντάξεις εκφράζει το 21% των Ελλήνων (ΕΕ-27: 12%). Ποσοστό 14% προβληματίζεται για την εγκληματικότητα (ΕΕ-27: 20%). Το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης προβληματίζουν το 13% και το 11% αντιστοίχως των Ελλήνων (ΕΕ-27: 19% και 8%). Εξι στους 10 Έλληνες (59%) εμπιστεύονται τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται σε 50%.
Παρ' όλα αυτά, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες κρίνουν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 21% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν υπάρχει «καθόλου διαφάνεια» και το 29% ότι υπάρχει «όχι και τόσο διαφάνεια». Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι είναι 16% «καθόλου διαφάνεια» και 38% που πιστεύει ότι υπάρχει «όχι και τόση διαφάνεια» στους θεσμούς της ΕΕ. Τη Βουλή των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται το 51% της ελληνικής κοινής γνώμης. Το 66% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, με τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο να ανέρχεται στο 62%. Το 55% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν υπάρχει «καθόλου διαφάνεια» και το 31% ότι υπάρχει «όχι και τόση διαφάνεια» στη δημόσια διοίκηση. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι «καθόλου διαφάνεια» για το 22% των Ευρωπαίων πολιτών και «όχι και τόση διαφάνεια» για το 46%.
Έντονη δυσπιστία εκφράζεται για τα ελληνικά ΜΜΕ και το Διαδίκτυο.
- Οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο πολίτη δεν εμπιστεύονται την τηλεόραση σε ποσοστό 72%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 43%.
- Το 52% δεν εμπιστεύεται το ραδιόφωνο (στο 32% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος)
- Το 65% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται τον Τύπο παρουσιάζοντας το τρίτο υψηλότερο ποσοστό δυσπιστίας προς την έντυπη δημοσιογραφία (Μ.Βρετανία 78% και Τουρκία 72%).
- Οι Έλληνες συγκεντρώνουν το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο (64% έναντι 37% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Όμως, αυτή η δυσπιστία αποδίδεται στη μη εξοικείωση των Ελλήνων με το μέσο. Τούρκοι, Βούλγαροι και Έλληνες παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσοστά χρήσης του διαδικτύου (42%). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 25% των Ελλήνων έχουν σύνδεση στο σπίτι τους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 53%.
AΠΕ-ΜΠΕ