Ράλι διμήνου στην Ευρώπη

Περιορίστηκε ο πληθωρισμός
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008 00:01
UPD:00:39

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους στις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ η κάθετη πτώση των μετοχών της Cisco Systems άσκησε πτωτικές πιέσεις στις μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

Η ανάκαμψη των τιμών αργού μετά την πτώση 7% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις επανέφερε τις ανησυχίες, πλήττοντας μεγάλους ομίλους όπως οι General Electric και 3Μ, οι μετοχές των οποίων έχασαν περισσότερο από 2% της αξίας τους.

Στο χρηματοοικονομικό τομέα οι φόβοι περαιτέρω ζημιών άμεσα συνδεδεμένων με την πιστωτική κρίση βάρυναν την αγορά, ενώ ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η Fannie Mae και η Freddie Mac ίσως να χρειάζονται νέα ένεση κεφαλαίου. Υπ' αυτές τις συνθήκες, αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολο να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν το ισχυρότερο ράλι δύο μηνών εν μέσω φημολογιών ότι οι απώλειες των χρηματοοικονομικών εταιρειών θα περιοριστούν και οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν, περιορίζοντας τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chace & Co. διακρίνει κάποιους αγοραστές να επιστρέφουν σε ορισμένες κατηγορίες ενυπόθηκων στεγαστικών προϊόντων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,71%, ενώ ο Dow Jones Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 1,8%, τη μεγαλύτερη από τις 2 Μαΐου, περιορίζοντας τις φετινές απώλειές του στο 22%. Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο με τη μετοχή της Deutsche Bank να ενισχύεται 4,8% και της Credit Suisse 4,1%.

Η ΕΚΤ παραδέχθηκε, από την πλευρά της, την πιθανότητα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο, γεγονός το οποίο υποβαθμίζει την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

«Πρόκειται για μια πιο ήπια θέση της ΕΚΤ και είναι θετικό για τις αγορές να λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα επειδή μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των αγορών είναι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», επισημαίνουν αναλυτές.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο DAX της Γερμανίας ενισχύθηκε 1,3%, ο CAC 40 της Γαλλίας 1,5%, ενώ ο FTSE 100 της Βρετανίας 1,6%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei απώλεσε τα αρχικά κέρδη του για να κλείσει τελικά με οριακή άνοδο 0,2%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα