Σερβία: Διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008 09:38

Ο υπουργός εμπορίου και υπηρεσιών της Σερβίας, κ. Predrag Bubalo και ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βελιγράδι, κ. Alexander Konuzin ανακοίνωσαν πως οι δύο χώρες σχεδιάζουν να διευρύνουν τη συμφωνία περί ελεύθερου εμπορίου που ισχύει μεταξύ τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Bubalo ανάφερε πως μετά από τη διεύρυνση της συμφωνίας το 95% των προϊόντων θα ενταχθεί στο καθεστώς των ελεύθερων συναλλαγών, με αποτέλεσμα την στήριξη των σερβικών εξαγωγών, η διάρθρωση των οποίων κατά κατηγορίες αγαθών είναι ιδιαίτερα διαφοροποιημένη. Το εμπορικό έλλειμμα αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο επίμονο πρόβλημα της σερβικής οικονομίας, επεσήμανε ο κ. Bubalo, προσθέτοντας πως ειδικά στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία το έλλειμμα στους 4 πρώτους μήνες του 2008 διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,16 δισ. δολ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 59,8% σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων εισαγωγών ενέργειας.

Η αξία των σερβικών εξαγωγών προς τη Ρωσία στο πρώτο τετράμηνο του 2008 ενισχύθηκε κατά 92%, προσεγγίζοντας σε απόλυτα μεγέθη τα 196,1 εκατ. δολ. , ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 63% σε 1,36 δισ. δολ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα