Μαζική φυγή των επενδυτών

Βουτιά των αγορών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Σάββατο, 12 Ιουλίου 2008 00:01

Τάσεις μαζικής φυγής επικράτησαν χθες στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διολισθαίνουν σε χαμηλά τριετίας και τον αμερικανικό δείκτη Dow Jones να κάνει νέα βουτιά κάτω από τις 11.000 μονάδες.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς εν μέσω ενός εκρηκτικού συνδυασμού ανησυχιών για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, προβλημάτων στο χρηματοοικονομικό τομέα και νέας κούρσας στις τιμές του πετρελαίου.

Με το μαύρο χρυσό να εκτινάσσεται πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι, το ΔΝΤ να κάνει λόγο για την πρώτη μεγάλη κρίση του 21ου αιώνα και τις φήμες για χρεοκοπία των Freddie Mac να πληθαίνουν, οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν.

Ετσι, ο Dow Jones απώλεσε ενδοσυνεδριακά περισσότερες από 200 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Απώλειες άνω του 1,5% παρουσίαζαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης τόσο ο Νasdaq όσο και ο Standard & Poor's, για τον οποίο οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει. Την πτώση οδήγησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τίτλοι των Fannie Mae και Freddie Mac με απώλειες άνω του 33%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε και η μετοχή της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομική της κατάσταση. Στο αρνητικό επενδυτικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση της General Electric για μείωση της κερδοφορίας της το δεύτερο τρίμηνο.

Ακόμη χειρότερη όμως ήταν η εικόνα στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομέας της ενέργειας ήταν ο μοναδικός που έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEUrofirst υποχώρησε 2,6%, στις 1.126,39 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου του 2005. Από τις αρχές του έτους ο δείκτης παρουσιάζει απώλειες 25%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.261,6 μονάδες, μειωμένος κατά 2,69%. Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 3,09%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX τερμάτισε μειωμένος κατά 2,41%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν και στην Ευρώπη οι τράπεζες. Στο Τόκιο ο δείκτης Νikkei υποχώρησε ελαφρά 0,21%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα