Tέλος εποχής για την IndyMac

Κυριακή, 13 Ιουλίου 2008 09:03

Δεσμεύθηκαν, με εντολή των επιθεωρητών του αμερικανικού δημοσίου, τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έκδοσης ενυπόθηκων δανείων IndyMac, η οποία καθίσταται μόλις η δεύτερη τράπεζα αυτής της κατηγορίας στις ΗΠΑ που κηρύσσει πτώχευση. Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί από το 1984, με την πτώχευση της Continental Illinois National Bank.

Υπερ-αναλήψεις

Βαθειά ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι, οι καταθέτες της IndyMac απέσυραν από τα ταμεία της τράπεζας της πολιτείας της Καλιφόρνιας περισσότερα και από 1,3 δισ. δολάρια τις τελευταίες 11 εργάσιμες ημέρες. Η IndyMac δεν μπόρεσε να αναπληρώσει αυτές τις υπερ-αναλήψεις με νέα κεφάλαια...Ελλείψει ρευστότητας, δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει τραπεζικές συναλλαγές, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ. Προκύπτει τώρα ένα "ακάλυπτο" παθητικό αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της IndyMac στις τελευταίες συνεδριάσεις της Wall Street σημείωσε κάθετη πτώση.

Αναταράξεις

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνές αναταράξεις σημειώνονται στον τραπεζικό-χρηματιστηριακό χώρο, εξαιτίας της έντονης ακατάσχετης φημολογίας για τις δύο πολύ μεγάλες ομοσπονδιακές δημόσιες τράπεζες έκδοσης ενυπόθηκων δανείων, δηλαδή τη Fannie Mae και την Freddie Mac.

Την Παρασκευή, μάλιστα, πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί χρειάστηκε να κάνουν δημόσιες δηλώσεις, όλοι στην κατεύθυνση του κατευνασμού των διάχυτων ανησυχιών των επενδυτών.

Την Παρασκευή επίσης, και γιά πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ο δείκτης-βαρόμετρο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 11 χιλιάδες μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης, δηλαδή επανήλθε προς στιγμήν στα χαμηλά του Ιουλίου του 2006.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα