Εμμένει το ΤΕΕ στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης

Επιστολή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2008 14:32

«Η εκτός σχεδίου δόμηση λειτουργεί ως γενικευμένη χωρική ρύθμιση που επιτρέπει την ανοργάνωτη χωρική ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μέτρα».

Την άποψη αυτή διατύπωσε για άλλη μια φορά το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) σε επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, την οποία κοινοποίησε και σε όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας ότι «η διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΑ), η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και η βούληση των πολιτών, όπως έχει καταγραφεί στις σχετικές δημοσκοπήσεις, έδειξαν ότι η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πλέον την αναγκαιότητα του σχεδιασμού για το σύνολο της χώρας».

Με το σκεπτικό αυτό το ΤΕΕ πρότεινε την ενσωμάτωση στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ενότητας που θα προβλέπει:

• Την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) εντός 15ετίας, που αποτελεί χρονικό ορίζοντα του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον περιοχές «εκτός σχεδιασμού».

• Την εκπόνηση «Ειδικού Πλαισίου Οικιστικής Ανάπτυξης» με στόχο τη διατύπωση κατευθύνσεων για: α) την ενίσχυση του οικιστικού δικτύου της χώρας που αποτελεί χωρικό κεφάλαιο, β) την εφαρμογή αειφορικών στρατηγικών στον αστικό χώρο και στην αστική ανάπτυξη, γ) την επεξεργασία μέτρων πολιτικής γης για την εφαρμογή της αρχής της συμπαγούς πόλης, της προστασίας του περιαστικού χώρου και των αστικών αναπλάσεων και δ) να συμπεριλάβει το θέμα της παραθεριστικής κατοικίας, ακόμη και αν αυτή απευθύνεται σε ξένη αγορά, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις συνταγματικές επιταγές που διέπουν την οικιστική ανάπτυξη και να ενταχθεί ουσιαστικά στη θεώρηση των τοπικών χωρικών σχεδίων (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ).

• Την άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων ως προς την αρτιότητα των γηπέδων και τη δόμηση κατά μήκος των οδών που αναφέρονται στο άρθρο 1, παράγραφο β, του Π.Δ. 24-5-85 (ΦΕΚ 270Δ΄/85).

• Τη μεταβατικού χαρακτήρα μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης για όλες τις χρήσεις με δυνατότητα ευνοϊκότερων ή δυσμενέστερων ρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού των υποκείμενων επιπέδων (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ). Με αυτό το σκεπτικό, την άμεση αύξηση της αρτιότητας με ταυτόχρονη μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης στον περιαστικό χώρο και στις κρίσιμες αναπτυσσόμενες ή υπό ανάπτυξη περιοχές του παράκτιου και νησιωτικού χώρου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα