Δύσπιστη η Wall Street

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκοί δείκτες
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008 00:01

Σύντομος αποδείχθηκε ο ενθουσιασμός, που πυροδότησε στις αγορές το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac. Ήταν αρκετός για να κρατήσει- σε συνδυασμό με μεγάλες συμφωνίες εξαγορών- τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε θετικό έδαφος, όχι όμως και τη Γουόλ Στριτ.

Η αρχική ευφορία των Αμερικανών επενδυτών γρήγορα έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας αλλά και του χρηματοοικονομικού συστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν ο Dow Jones, που επιδόθηκε σε μίνι ράλι με την έναρξη της συνεδρίασης, να περιορίσει στη συνέχεια δραστικά τα κέρδη του, διολισθαίνοντας ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε ο S&P 500, ενώ απώλειες έως και 1% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Τη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος πυροδότησε η υπενθύμιση των αναλυτών ότι η κρατική παρέμβαση δεν είναι πανάκεια.

Η Merrill Lynch προειδοποίησε ότι οι δύο ημικρατικοί πιστωτικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ζημίες από επισφαλή δάνεια για αρκετά χρόνια ακόμη.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν επίσης αναλυτές για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της IndyMac Bancorp. Η Goldman Sachs υποβάθμισε την τιμή στόχο της Regional Financial στα 10 από 22 δολάρια, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τις Zions Bancorp και Suntrust.

Yπό τις συνθήκες αυτές οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των πιέσεων στη Γουόλ Στριτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανεστάλη για λίγη ώρα η διαπραγμάτευση της National City.

Στην Ευρώπη, η ανακοίνωση δύο μεγάλων συμφωνιών- της εξαγοράς της Anheuser Bush από την InBev και της απόκτησης της Alliance & Leicester από την Santander, σε συνδυασμό με το σχέδιο για τις Fannie και Freddie έθεσαν σε τροχιά ανόδου τις μετοχές.

Τα αρχικά μεγάλα κέρδη, ωστόσο, περιορίστηκαν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst των 300 blue chips ενισχύθηκε κατά 0,76% και τερμάτισε στις 1.134,91 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά παρουσίαζε κέρδη έως και 1,8%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο κλάδος των τραπεζών, με την μετοχή της βρετανικής Alliance & Leicester να καταγράφει άλμα 52%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 ενισχύθηκε 0,74%, ενώ κέρδη 0,76% είχε στη Φραγκφούρτη ο DAX. Ενισχυμένος κατά 1,02% έκλεισε ο CAC στο Παρίσι.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Nikkei είχε απώλειες 0,2%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα