ΥΠΑΝ: Πρόστιμα 1,35 εκατ.€ σε έξι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 11:34
UPD:11:41

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα από το ΥΠΑΝ τα πρόστιμα -συνολικού ύψους 1,35 εκατ.€ - που επεβλήθησαν για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον κλάδο της εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών το διάστημα 1/10/2007 - 31/3/2008 σχετικά με παρόχους εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας (σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσε σε βάρος έξι εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας, τριάντα αποφάσεις με τις οποίες επέβαλε σε εφαρμογή του άρθρου 13α, παρ. 2 του Νόμου 2251/94, χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους € 1.350.000 για παράβαση των άρθρων 4 (Εμπορία από απόσταση αγαθών και υπηρεσιών, πλην των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) και 9δ (Παραπλανητικές πράξεις).

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η Υπηρεσία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην διεκπεραίωση καταγγελιών για την συγκεκριμένη αγορά για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2008 και μετά.

«Οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες πολιτών για θέματα που άπτονται της αγοράς εναλλακτικών παροχών σταθερής τηλεφωνίας αποδεικνύουν ότι η αγορά αυτή λειτουργεί με στρεβλώσεις και πολλά προβλήματα...Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις παρατηρήθηκε από τη πλευρά ορισμένων διάθεση ακραίας εκμετάλλευσης καταναλωτών, που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω μη εξοικείωσης με τις υπηρεσίες αυτές ήταν σε προφανή αδυναμία να αξιολογήσουν σωστά αυτά που τους παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών. Οι πρακτικές αυτές δεν συνάδουν με το μοντέλο ανάπτυξης που ταιριάζει σε μια ανταγωνιστική οικονομία ούτε φυσικά μπορούν να γίνουν ανεκτές από την πολιτεία», δήλωσαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου.

Κάτω αριστερά ο πίνακας με αναλυτικά τα πρόστιμα και τις εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα