Κερδισμένη η Ευρώπη

Νευρικότητα στη Wall Street
Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008 00:01
UPD:00:04

Τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Citigroup οδήγησαν σε κέρδη την Ευρώπη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις πιέσεις που προκάλεσε η αστάθεια της τιμής πετρελαίου και του τομέα τεχνολογίας.

Στη Wall Street οι απογοητευτικές ανακοινώσεις από τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων Google, επισκίασαν τα θετικά νέα από τη Citigroup, με αποτέλεσμα να αντιστρέψουν το αρχικό θετικό κλίμα και να προκαλέσουν μία νευρική συνεδρίαση.

Σε αυτό οδήγησαν και οι μεγαλύτερες του αναμενομένου ζημίες της Merrill Lynch, γεγονός που καθιστά τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ως προς την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες και τη δυνατότητά της να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα καθώς τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν όσο προχωρά η περίοδος εταιρικών ανακοινώσεων.

Η Ευρώπη έκλεισε με μεγάλη άνοδο, καταγράφοντας τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη από το Μάιο με το δείκτη FTSEurofirst 300 να ενισχύεται 1,56%, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 3,2% αν και από τις αρχές του έτους έως σήμερα χάνει 23% της αξίας του.

Αντίστοιχα, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε επίσης κατά 1,6%, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 3,8%. Ειδικά οι μικρότερες του αναμενομένου ζημίες της Citigroup, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, εκτίναξαν το δείκτη DJStoxx για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε άνοδο 4,9%.

Η βελτίωση του τραπεζικού τομέα σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της τιμής αργού γύρω από τα 130 δολάρια το βαρέλι αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης ίσως να έχουν παρέλθει, δεδομένου ότι οι επενδυτές υποδέχθηκαν την εβδομάδα αυτή μέσα σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα.

Τα δεύτερα μεγαλύτερα κέρδη μετά τον τραπεζικό τομέα παρουσίασε η φαρμακοβιομηχανία, μετά την εξαγορά ύψους 7,5 δισ. δολαρίων της εταιρείας παρασκευής αντίγραφων φαρμάκων Barr από τη Teva Pharmaceutical Industries.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύθηκαν σε όλες τις αγορές της Δ.Ευρώπης με εξαίρεση τη Δανία και τη Νορβηγία. Ο FTSE 100 στη Βρετανία ενισχύθηκε 1,7%, ενώ ο CAC 40 της Γαλλίας και ο DAX της Γερμανίας σημείωσαν άνοδο 1,8%. Στο Τόκιο, ο δείκτης υποχώρησε 0,7% κλείνοντας την έκτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα