Μέσα Σεπτεμβρίου η ολοκλήρωση των μελετών για το λιμάνι της Κέας

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 16:03

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και ατελειών του μώλου στο λιμάνι της Κέας.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Ξανθόπουλου, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και αμέσως μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσήνεμος μώλος του Λιμένα Κέας επέστη σοβαρές ζημιές από τη θεομηνία τις 22.01.2004. Η μελέτη αποκατάστασης του έργου συντάχθηκε κατόπιν διαγωνισμού που έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ολοκληρώθηκε στις 24-9-2005. Μετά από διαγωνισμό που έλαβε χώρα στις 13-10-2005, το έργο με προϋπολογισμό 3.150.000€ ανατέθηκε στον μειοδότη και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών διαπιστώθηκε καθίζηση στο ακρομώλιο. Οι Υπηρεσίες του υπουργείου διενέργησαν έρευνα που περιελάμβανε υποβρύχια επιθεώρηση και ύφαλη βιντεοσκόπηση, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που την προκάλεσαν. Διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες ως προς τη θεμελίωση του ακρομωλίου καθώς και ελλιπής θωράκιση του.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα Γεωτεχνική Έρευνα που εκπονήθηκε από την εξειδικευμένη σε γεωτεχνικά εταιρεία ενώ τον Μάιο του 2008 δόθηκε νέα εντολή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για Εμπειρογνωμοσύνη από γεωτεχνικό Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για τις συνθήκες ευστάθειας του υπόψη προσήνεμου μώλου. Με την εμπειρογνωμοσύνη αυτή διαπιστώθηκαν γεωτεχνικά δεδομένα τα όποια δεν είχαν ληφθεί υπόψη στην αρχική μελέτη και επομένως απαιτούνταν η συμπλήρωσή της.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού επισημαίνεται ότι ο Δήμος Κέας δεν επιτρέπει την κατασκευή λιμενικών έργων μέσα σε τουριστική περίοδο, σημειώνεται ότι «η επιβατική κίνηση μπορεί να εξυπηρετηθεί από το εσωτερικό κρηπίδωμα του λιμένα και επομένως η μη ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου δεν εμποδίζει την λειτουργία του λιμένα κατά την φετινή θερινή περίοδο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα