Την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίνεται Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης των ετήσιων ανθρωπογενών εκπομπών των τεσσάρων κυριότερων ρύπων, του διοξειδίου του άνθρακα, των οξειδίων του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων και της αμμωνίας, στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η μείωση των ετήσιων εκπομπών των προαναφερθέντων ρύπων μέχρι το 2010, ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση των ανώτατων εθνικών ορίων, όπως αυτά έχουν οριστεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/81/ΕΚ.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2010 τα ανώτατα όρια στις ετήσιες εθνικές εκπομπές των τεσσάρων ρύπων θα είναι τα ακόλουθα:
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ 523 kt (από 536 kt το 2006)
ΟΞΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ 344 kt (από 316 kt το 2006)
ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ 261 kt (από 291 kt το 2006)
ΑΜΜΩΝΙΑ 73 kt (από 68 kt το 2006).
Μερικά από τα μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται η έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος, είναι :
· Η υποχρεωτική χρήση μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών του ρύπου κατά περίπου 100 kt.
· Η εγκατάσταση μονάδων αποθείωσης σε λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη λειτουργία πριν από το 2010, μίας μονάδας αποθείωσης των καυσαερίων της Μονάδας ΙΙΙ του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ Α.Ε. στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, οι ετήσιες εκπομπές του ρύπου θα μειωθούν κατά περίπου 100 kt, ενώ με την οριστική παύση λειτουργίας των Μονάδων Ι και ΙΙ του ίδιου Σταθμού έως την 31η/12/2010, οι εκπομπές θα μειωθούν επί πλέον κατά περίπου 90 kt.
· Η εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα οδικά οχήματα αναμένεται ότι, έως το έτος 2010, θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές του οξείδιου του αζώτου κατά περίπου 40 kt στον τομέα των οδικών μεταφορών
· Η διασύνδεση μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, αναμένεται να συντελέσει στη συνολική μείωση των ετήσιων εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά 10 kt.
· Η αλλαγή καυσίμου από μαζούτ και ντίζελ σε φυσικό αέριο στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Κρήτης θα συντελέσει στη συνολική μείωση των ετήσιων εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά 35 kt.
· Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε οχήματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και άλλων υλικών.
· Η σταδιακή κατάργηση πεπαλαιωμένων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, από την επεξεργασία των στοιχείων των ιστορικών εκπομπών και προβλέψεων και με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αναφορικά με τους τέσσερις ατμοσφαιρικούς ρύπους και οι ετήσιες εκπομπές τους θα είναι χαμηλότερες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων για το 2010.
Τέλος, σημειώνετάι ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών είναι συμβατό με το Εθνικό Πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του Θερμοκηπίου, στην κατεύθυνση της εφαρμογής των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας.