Ρευστή συνεδρίαση

Ανακοπή του ανοδικού σερί σε Ευρώπη και Wall Street
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 07:00

Toν αρνητικό αντίκτυπο μιας σειράς απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων και τη θετική εξέλιξη της πτώσης των τιμών του πετρελαίου είχαν να «ζυγίσουν» χθες οι επενδυτές.

Το αποτέλεσμα ήταν μια «ρευστή» συνεδρίαση στη Wall Street, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων στους βασικούς δείκτες και ανακοπή του ανοδικού σερί στην Ευρώπη, με τις τελικές απώλειες ωστόσο να είναι αρκετά μικρότερες σε σχέση με το άνοιγμα.

Στις ΗΠΑ στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές των τεχνολογικών μετοχών έπειτα από τις αποθαρρυντικές προβλέψεις των Apple και Τexas Instruments (TI) για τα αποτελέσματά τους το τρέχον τρίμηνο. Η πρώτη είδε τη μετοχή της να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 10%, ενώ απώλειες 4% κατέγραφε και η μετοχή της TI, κρατώντας για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος το Nasdaq.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και η τράπεζα Wachovia, με μετοχή της να υποχωρεί περίπου 7% έπειτα από την ανακοίνωση ζημιών ύψους 8,86 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο.

Τον απόηχο των αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων αντιστάθμισε, ωστόσο, η υποχώρηση των τιμών του αργού κάτω από τα 126 δολ. το βαρέλι, με αποτέλεσμα μια ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο Dow Jones να παρουσιάζει οριακά κέρδη και ο S&P να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο. Ο Nasdaq, που ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε 1%, είχε περιορίσει σημαντικά τις απώλειες.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών, είχε απώλειες 0,35%, στις 1.116,04 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ωστόσο, η πτώση του είχε αγγίξει το 2%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, καθώς η Vodafone υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του έτους. Η μετοχή του κορυφαίου ομίλου κινητής τηλεφωνίας είχε απώλειες σχεδόν 14%. Πτωτικά κινήθηκε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τη UBS και τη Royal Bank of Scotland να καταγράφουν απώλειες 2% και την Banco Santander 1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 έκλεισε με απώλειες 0,74%. Ελαφρά άνοδο 0,3% παρουσίασε ο Xetra DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ οριακά κέρδη (0,1%) είχε ο CAC 40 στο Παρίσι. Νωρίτερα, στο Τόκιο ο Nikkei είχε κλείσει με κέρδη 2,98%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα