Αντιπαράθεση στη Βουλγαρία για τον South Stream

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 12:19
UPD:12:20

Σε ένα από τα πλέον σημαντικά κέντρα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αναδειχθεί η Βουλγαρία με τη συμμετοχή της στο έργο κατασκευής του αγωγού South Stream, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας, Πέταρ Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της βουλγαρικής και της ρωσικής κυβέρνησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Ντιμιτρόφ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Βουλγαρία να έχει μια εναλλακτική «διαδρομή» προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία θα αποτρέψει την ενδεχόμενη εμφάνιση πολιτικών ρίσκων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία», Ιβάν Κόστοφ επισήμανε ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού.

Όπως τόνισε, η επικύρωση της συμφωνίας είναι αντίθεση με την ευρωπαϊκή οπτική που αφορά στην άρση των ενεργειακών μονοπωλίων. Ο κ. Κόστοφ σημείωσε πως, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά προβλεπόμενα για την ενέργεια, «δεν επιτρέπεται, ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου να είναι το ίδιο πρόσωπο, και σε αυτή την περίπτωση είναι η Ρωσία».

Τη συμφωνία ανακοίνωσε πως δεν θα στηρίξει και ο Μάρτιν Ντιμιτρόφ από την κοινοβουλευτική ομάδα της «Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτήν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΤΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα