Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 12:19

Αντιπαράθεση στη Βουλγαρία για τον South Stream

Σε ένα από τα πλέον σημαντικά κέντρα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αναδειχθεί η Βουλγαρία με τη συμμετοχή της στο έργο κατασκευής του αγωγού South Stream, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας, Πέταρ Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας.

Σε ένα από τα πλέον σημαντικά κέντρα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αναδειχθεί η Βουλγαρία με τη συμμετοχή της στο έργο κατασκευής του αγωγού South Stream, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας, Πέταρ Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της βουλγαρικής και της ρωσικής κυβέρνησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Ντιμιτρόφ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Βουλγαρία να έχει μια εναλλακτική «διαδρομή» προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία θα αποτρέψει την ενδεχόμενη εμφάνιση πολιτικών ρίσκων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία», Ιβάν Κόστοφ επισήμανε ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού.

Όπως τόνισε, η επικύρωση της συμφωνίας είναι αντίθεση με την ευρωπαϊκή οπτική που αφορά στην άρση των ενεργειακών μονοπωλίων. Ο κ. Κόστοφ σημείωσε πως, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά προβλεπόμενα για την ενέργεια, «δεν επιτρέπεται, ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου να είναι το ίδιο πρόσωπο, και σε αυτή την περίπτωση είναι η Ρωσία».

Τη συμφωνία ανακοίνωσε πως δεν θα στηρίξει και ο Μάρτιν Ντιμιτρόφ από την κοινοβουλευτική ομάδα της «Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτήν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΤΑ