Ανοδικά από διολίσθηση του αργού

«Πανηγυρικό» κλίμα στη Wall Street
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 00:01

Σε θετικό έδαφος επανήλθαν χθες οι αγορές μετοχών εν μέσω νέας διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου και μιας σειράς απροσδόκητα θετικών ειδήσεων στο μέτωπο της οικονομίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Πιο «πανηγυρικό» ήταν το κλίμα στη Wall Street με τους βασικούς δείκτες να αντισταθμίζουν τις απώλειες της Δευτέρας. Ο Dow Jones ενδοσυνεδριακά παρουσίαζε κέρδη άνω των 200 μονάδων, ενώ σε μίνι ράλι επιδίδονταν Nasdaq και S&P.

Σαν τονωτική ένεση στο ηθικό των επενδυτών λειτούργησαν τα στοιχεία για βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο ο δείκτης εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε στις 51,9 μονάδες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέα υποχώρησή του στις 50 μονάδες.

Θετικό αντίκτυπο είχε και η ανακοίνωση της Merrill Lynch ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, καθώς και σε ρευστοποίηση εγγυημένων δανειακών υποχρεώσεων (CDOs) αξίας 30,6 δισ. δολαρίων προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να διαφυλάξει την αξιολόγησή της.

Οι μετοχές της επενδυτικής τράπεζες ενισχύονταν 2%, ενώ σε ανοδική τροχιά βρέθηκε στο σύνολό του ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τη Lehman Brothers (5%) και την JP Morgan (5%) να ακολουθούν.

Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς επενδυτές, οι Ευρωπαίοι επέλεξαν να εστιάσουν σε ένα πιο «σκοτεινό» σημείο της ανακοίνωσης της Merrill Lynch: τις διαγραφές ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα ήταν οι τραπεζικές μετοχές να δεχθούν ισχυρό πλήγμα, συμπαρασύροντας ενδοσυνεδριακά τον FTSEurofirst σε αρνητικό έδαφος.

Τελικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 blue chips, βρίσκοντας στήριγμα στην κάμψη των τιμών του αργού, αλλά και στην είδηση για διαπραγματεύσεις συγχώνευσης ανάμεσα στην British Airways και στην Iberia, κατάφερε να τερματίσει στις 1.162,57 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,3%.

Ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών, που ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε 3,6%, έκλεισε τελικά με περιορισμένες απώλειες της τάξης 0,6%. Η Barclays και η UBS είδαν τη μετοχή τους να υποχωρεί περισσότερο από 3%, ενώ απώλειες 1,8% είχε και η ΒNP Paribas.

Μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η British Airways, με τη μετοχή της να ενισχύεται 6%. Στην Ασία οι μετοχές δεν πρόλαβαν το κλίμα ανάκαμψης, με αποτέλεσμα ο Nikkei στο Τόκιο να υποχωρήσει 1,46%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα