ArcelorMittal: Υπερδιπλάσια κέρδη το β' τρίμηνο

Αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 08:49
UPD:10:11

Υπερδιπλάσια κέρδη εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο ArcelorMittal, χάρη στην αύξηση των τιμών και των παραδόσεων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα καθαρά κέρδη της αναρριχήθηκαν στα 5,84 δισ. δολάρια ή 4,19 σεντς ανά μετοχή από 2,72 δισ. δολάρια ή 1,97 δολάρια ανά μετοχή το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο τέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε 4,11 δισ. δολάρια.

Ο κόσμος ενδέχεται να αντιμετωπίζει το πρώτο έλλειμμα χάλυβα σε δεκαετίες εξ αιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης επενδύσεων όταν το μέταλλο διαπραγματευόταν σε χαμηλότερες τιμές, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λακσμί Μιτάλ.

Η ArcelorMittal ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι αυξάνει τις τιμές για κάποια ευρωπαϊκά προϊόντα ως αποτέλεσμα της «έντονης ζήτησης» καθώς και ότι θα γίνουν και άλλες αυξήσεις τα επόμενα τρίμηνα εξ αιτίας «των περιορισμένων παγκόσμιων προμηθειών».

Η εταιρεία προέβη σε εξαγορές στην Αφρική, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ πέρυσι, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αυξήσει την επάρκειά της σε άνθρακα πλέον του 15%. Τον Ιούνιο αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία παραγωγής άνθρακα της Αυστραλίας Macarthur Coal στο 20%. Επίσης, η ArcelorMittal το τελευταίο δίμηνο συμφώνησε να εξαγοράσει δύο εταιρείες παραγωγής άνθρακα της Δυτικής Βιρτζίνια, την Concept Group και την Mid Vol Coal Group.

Η ΑrcelorMittal, που δημιουργήθηκε το 2006 όταν η Mittal Steel Co. αγόρασε την Arcelor σε μία συμφωνία ύψους 38,3 δισ. δολαρίων, παρήγαγε πέρυσι 116,4 εκατ. μετρικούς τόνους χάλυβα, σχεδόν το ίδιο με το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Iron and Steel Institute. Η ιαπωνική Nippon Steel, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, παρήγαγε 35,7 εκατ. μετρικούς τόνους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα