Με υψηλά πρόστιμα κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό όπως προειδοποιεί η Business Software Alliance.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που αναρτήθηκε πρόσφατα στη σχετική ιστοσελίδα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αποστολή προσκλήσεων υποβολής δήλωσης απογραφής λογισμικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 15 έως και 19 υπαλλήλους. Επιτόπιοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στις επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ή υποβάλλουν ελλιπή στοιχεία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησε η BSΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε άγνοια -50% των ερωτηθέντων- για τη νομιμότητα των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν και συνεπώς έλλειψη γνώσης για τους κινδύνους που κρύβει. Το λογισμικό που δεν έχει αγοραστεί απευθείας από τον κατασκευαστή ή αξιόπιστο μεταπωλητή ή δεν έχει εγκατασταθεί από αξιόπιστες πηγές στο Διαδίκτυο συχνά περιέχει ιούς ή κακόβουλο λογισμικό.
Σε ό,τι αφορά τις νομικές κυρώσεις, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας οι αρμόδιες κρατικές αρχές που θα εντοπίσουν πειρατικό λογισμικό σε Η/Υ θα επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο πρόγραμμα. Παραδείγματος χάριν, εάν σε ένα δίκτυο 17 Η/Υ που δεν φέρει νόμιμη άδεια χρήσης για 17 χρήστες εντοπιστεί το ίδιο πρόγραμμα λογισμικού εγκατεστημένο σε κάθε υπολογιστή θα επιβληθεί πρόστιμο 17.000 ευρώ.
Από το 2006 έως και σήμερα η ΥΠΕΕ έχει στείλει συνολικά 9.473 επιστολές σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους για την υποβολή δήλωσης απογραφής λογισμικού. Στις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν ανεπαρκή στοιχεία αλλά και στις εταιρείες που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υποβολής, τα κλιμάκια της ΥΠΕΕ πραγματοποίησαν ελέγχους και όπου παρουσιάστηκαν παραβάσεις υπεβλήθησαν διοικητικά πρόστιμα 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο πρόγραμμα λογισμικού.