Πρίνος: Ετοιμάζονται για νέες γεωτρήσεις

Κυριακή, 03 Αυγούστου 2008 15:47
UPD:16:28

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της «Ενεργειακής Αιγαίου», η οποία έχει εξαγοράσει τα δικαιώματα του Πρίνου, για την έναρξη των νέων γεωτρήσεων, οι οποίες προγραμματίζονται προς το τέλος του 2008.

Στόχος της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «ΕΨΙΛΟΝ», στο οποίο υπάρχει βεβαιωμένο μικρό κοίτασμα πετρελαίου. Ωστόσο η εταιρεία στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης, έχει αποφασίσει να περιλάβει σε αυτήν, τόσο το κοίτασμα «Ε», όσο και τα πεδία που έχουν υποστεί εκμετάλλευση, δηλαδή του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου, τα οποία θα αντιμετωπίσει συνδυαστικά.

Ετσι, προχώρησε στη σύνταξη ενός νέου χάρτη των συγκεκριμένων περιοχών, με βάση την επανερμηνεία των σεισμικών δεδομένων. Τον χάρτη υλοποίησε η διεθνούς φήμης αγγλική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS - www.pgs.com ) και έχει ήδη παραδοθεί στην «Ενεργειακή Αιγαίου».

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την επεξεργασία και συνένωση των δύο ομάδων δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες των ετών '93 και '97 θα επιτρέψουν μια πιο αξιόπιστη ερμηνεία, καθώς και τον πιο ακριβή προσδιορισμό των απολήψιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή. Η διαμόρφωση του νέου χάρτη έχει επίδραση στην τελική διαμόρφωση των σχεδίων ανάπτυξης τόσο του κοιτάσματος «ΕΨΙΛΟΝ» όσο και στο Βόρειο Πρίνο, την οποία επεξεργάζεται το τεχνικό επιτελείο της «Ενεργειακής Αιγαίου».

Με βάση το χάρτη της PGS, η «Ενεργειακή Αιγαίου» υπέγραψε συμφωνία με την καναδική εταιρεία McGinnis International η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος γεωτρήσεων στον Βόρειο Πρίνο, η εκκίνηση του οποίου σχεδιάζεται εντός του 2008, ενώ παράλληλα αναζητείται το κατάλληλο γεωτρύπανο, για αυτό το σκοπό.

Τέλος, η εταιρεία προχώρησε στην ενίσχυση του τεχνικού της επιτελείου με τέσσερις ακόμη έμπειρους και αξιόλογους επιστήμονες, τους γεωφυσικούς Κ.Τζιμέα και Δ. Ανεστούδη, τον μηχανικό πετρελαίων Π. Σοφό, όλοι στελέχη μέχρι πρότινος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) και της κ. Η.Dana, με προηγούμενη εμπειρία στην εταιρεία πετρελαίων της Βενεζουέλας PDVSA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα