Νέες διαγραφές πίεσαν τις μετοχές

Μεγαλύτερες οι απώλειες στη Wall Street
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 00:01

Μία σειρά αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων επανέφεραν χθες στο προσκήνιο τους φόβους για την έκταση της πιστωτικής κρίσης και σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των τιμών του αργού άσκησαν πιέσεις στις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες στη Wall Street, καθώς στην Ευρώπη τα αρνητικά μηνύματα από τον χρηματοοικονομικό τομέα αντισταθμίστηκαν σε κάποιο βαθμό από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ, που άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,25%, όπως και αναμενόταν, με τον διοικητή της να επαναλαμβάνει ότι παραμένει σε επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό, σπεύδοντας ωστόσο ταυτόχρονα να προειδοποιήσει για ιδιαίτερα ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι δηλώσεις αυτές, αν και δικαίωσαν όσους τόνιζαν ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση του κόστους δανεισμού φέτος, δεν κατάφεραν να τονώσουν ιδιαίτερα το ηθικό των επενδυτών, που ήρθαν αντιμέτωποι με ειδήσεις για νέες διαγραφές δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη βρετανική Barclays και τη γερμανική Dresdner.

Παρ' όλο που η μετοχή της βρετανικής τράπεζας ήταν μεταξύ των κερδισμένων της συνεδρίασης με άνοδο 1,6%, ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρέθηκε στο κόκκινο. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, HSBC, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 1,2%, ενώ απώλειες 1,7% είχε η ισπανική Banco Santander. «Βουτιά» 10% έκανε η μετοχική τιμή του χρηματοοικονομικού ομίλου Dexia.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,2% για να τερματίσει στις 1.190,61 μονάδες. Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο είχε επίσης απώλειες 0,2%. Μειωμένος κατά 0,3% έκλεισε ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε ελαφρά (0,2%).

Πιο ισχυρή παρουσία είχαν οι πωλητές στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τους δείκτες Dow Jones και S&P να παρουσιάζουν απώλειες κοντά στο 1%. Σε αρνητικό πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδείχθηκε ο ασφαλιστικός κολοσσός ΑIG, που είδε τη μετοχή του να υποχωρεί περισσότερο από 17%, μετά την ανακοίνωση ζημιών 5,36 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο. Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν και οι προβλέψεις των αλυσίδων λιανικής για αδύναμες πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε 0,98%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα