Πάνω από τις προβλέψεις οι ζημίες της Fannie Mae

Μειώνει το μέρισμα κατά 86%
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 19:57
UPD:20:08

Καθαρές ζημίες ύψους 2,3 δισ. δολαρίων ή 2,54 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,95 δισ. δολαρίων ή 1,88 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός Fannie Mae για το δεύτερο τρίμηνο, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι θα μειώσει το μέρισμά του κατά 86%.

Οι ζημίες της εταιρείας ήταν υπερτριπλάσιες απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Στον απόηχο της ανακοίνωσης, οι μετοχές της υποχώρησαν στο NYSE έως και 18%.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μειώνει το μέρισμά της στα πέντε σεντς ανά μετοχή από 35 σεντς ανά μετοχή, ενώ προειδοποίησε πως η κρίση στην αμερικανική αγορά στέγης – η μεγαλύτερη από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης – επιδεινώνεται.

Η Fannie, η οποία κατέχει ή εγγυάται για το 25% σχεδόν των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, άφησε στην άκρη κεφάλαια ύψους 3,7 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις εκπρόθεσμες οφειλές πελατών της, 16% περισσότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οι ζημίες της εταιρείας καθώς και της ανταγωνίστριάς της Freddie Mac, οι οποίες επίσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου που πρότεινε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, τον περασμένο μήνα, για τη διάσωσή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα