Καταλύτης η πτώση του αργού

Σε θετικό έδαφος Ευρώπη και Wall Street
Σάββατο, 09 Αυγούστου 2008 00:01
UPD:00:34

Με δυναμική επιστροφή των «ταύρων» στις διεθνείς αγορές μετοχών ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Η Wall Street παρουσίασε χθες την καλύτερη εικόνα των τελευταίων ημερών, ενώ πιο ήπια ήταν η άνοδος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που όμως είχαν κέρδη 3% σε εβδομαδιαία βάση.

Αιτία δεν ήταν άλλη από τη μεγάλη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, που οι επενδυτές ευελπιστούν να λειτουργήσει ως τονωτική ένεση στις δαπάνες καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η πτώση του αργού αντιστάθμισε πλήρως τα νέα αποθαρρυντικά μηνύματα από χρηματοοικονομικούς ομίλους, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να καταγράφει κέρδη 300 περίπου μονάδων. Οι δείκτες S&P και Nasdaq ενισχύονταν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 2%.

Την άνοδο στήριξαν οι αλυσίδες λιανικής, με την JC Penney να παρουσιάζει κέρδη 7%, καθώς και οι μεγάλες βιομηχανίες όλων των κλάδων, με την General Electric και την Procter & Gamble να ενισχύονται σε ποσοστό 3%. Τα τεχνολογικά μεγαθήρια Microsoft και Cisco ήταν επίσης ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης, εν μέσω ενδείξεων ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες για κάμψη του πληθωριστικών πιέσεων, που θα επιτρέψουν στη Φέντεραλ Ριζέρβ να αποφύγει τους επόμενους μήνες αύξηση των επιτοκίων. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ωστόσο οι μετοχές τόσο της ασφαλίστριας ομολόγων MBIA (-9%) όσο και της Fannie Mae (-7,9%), μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στη γηραιά ήπειρο, μία νευρική συνεδρίαση βρήκε τελικά τους δείκτες των μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών να σκαρφαλώνουν σε θετικό έδαφος. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst είχε κέρδη 0,8%, τερματίζοντας στις 1.199,02 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά είχε κυμανθεί ανάμεσα στις 1.179,92 και 1.200,56 μονάδες. Ο δείκτης είχε κέρδη 3% για το σύνολο της εβδομάδας, εξακολουθεί ωστόσο να παρουσιάζει απώλειες 20% από τις αρχές του έτους. Αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και όμιλοι αγαθών πολυτελείας ήταν οι κλάδοι που ευνοήθηκαν περισσότερο από την ενίσχυση του δολαρίου. H BMW είχε κέρδη 6,5%, η Peugeot ενισχύθηκε 4,6%, ενώ στο +3,9% έκλεισε και η Daimler.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,2%, στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax 0,3%, ενώ κέρδη 0,8% είχε ο CAC 40 στο Παρίσι.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα