Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 08:55
UPD:08:59

Τάσεις ανάκαμψης από τα χαμηλά 14 εβδομάδων, στα οποία υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου, καθώς η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας έχει εντείνει τις ανησυχίες για διακοπή της τροφοδοσίας αργού από την Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γεωργιανού υπουργού Οικονομίας Έκα Σαρασίτζε, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC), ο οποίος μεταφέρει αζέρικο πετρέλαιο μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σημειώνεται ότι η Γεωργία αποτελεί βασική ενεργειακή οδό μεταξύ της Κασπίας και των δυτικών αγορών, η παρακάμπτει τη Ρωσία και έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Πρόκειται κυρίως για μια τεχνική ανάκαμψη μετά τη μεγάλη πτώση της περασμένης εβδομάδας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα αποθέματα από την Κασπία», αναφέρει ο Τέτσου Εμόρι της Astmax. «Οι τιμές πιθανόν να φτάσουν στα 117 δολάρια πριν από άλλο ένα κύμα ρευστοποιήσεων», σημειώνει.

Η τιμή του αργού για παράδοση τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε έως και 1,54 δολάρια στα 116,74 δολάρια το βαρέλι. Στις 12.46’ ώρα Σιγκαπούρης, διαμορφωνόταν στα 116,38 δολάρια το βαρέλι. Στις 8 Αυγούστου έκλεισε στα 115,20 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου.

Η τιμή του Brent στα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε έως και 1,47 δολάρια στα 114,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 12.37’ ώρα Σιγκαπούρης διαμορφωνόταν στα 114,70 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα