Κίνα: Στα ύψη οι τιμές παραγωγού

Αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για ανάκαμψη του πληθωρισμού
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 09:11
UPD:09:15

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1996 αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Κίνα, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ανάκαμψης του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση τον Ιούλιο κατά 10%, έναντι ανόδου 8,8% που είχαν σημειώσει ένα μήνα νωρίτερα. οι αναλυτές προέβλεπαν αύξησή τους κατά 9%, κατά μέσο όρο.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εστιάσει την πολιτική της στην ενίσχυση της ανάπτυξης παρά στη μείωση των τιμών, μετά την κάμψη του πληθωρισμού από τα υψηλά 12ετίας, στα οποία είχε εκτιναχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν «έναν ισχυρά ανοδικά κίνδυνο για την ανάπτυξη των τιμών καταναλωτή», επισημαίνει ο Σέρμαν Καν της Moody’s Economy.com και εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι αρχές της χώρας θα σφίξουν πιθανότατα τη νομισματική τους πολιτική και θα επιβάλουν μειώσεις στις τιμές.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο στα 25,3 δισ. δολάρια, μετά τη σημαντική άνοδο των εξαγωγών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωσή του στα 20,25 δισ. δολάρια, κατά μέσο όρο, από 24,4 δισ. δολάρια που είχε διαμορφωθεί ένα χρόνο νωρίτερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα