Μεγάλη υποχώρηση των λιανικών

Αρνητικά λειτούργησε μία σειρά από εταιρικές ανακοινώσεις
Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008 00:01

Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν για δεύτερη ημέρα χθες οι δείκτες των ξένων χρηματιστηρίων μετά την ανακοίνωση αποθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 115 δολ. το βαρέλι. Ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή είχαν για άλλη μία φορά οι τράπεζες.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones, S&P και Nasdaq υποχωρούσαν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 1%, με τους δύο τελευταίους να βλέπουν τις απώλειές τους να περιορίζονται τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης.

Την ψυχολογία των επενδυτών επηρέασαν τα στοιχεία για πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, καθώς και για απροσδόκητη αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, αλλά και στα επιχειρηματικά αποθέματα.

Αρνητικά λειτούργησε και μια σειρά εταιρικών ανακοινώσεων, όπως το πλήγμα στην κερδοφορία της Deere από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών. Η μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευάστριας αγροτικών μηχανημάτων είχε απώλειες 6,5%, όπως και της αλυσίδας λιανικής Macy's, που παρουσίασε απογοητευτικές πωλήσεις τριμήνου.

Σε επίπεδο κλάδων ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός με το δείκτη KBW Bank Index να υποχωρεί 4,3% μετά την προειδοποίηση αναλυτών της Merrill Lynch ότι οι επενδυτές μάλλον υποτιμούν το μέγεθος των ζημιών του χρηματοοικονομικού τομέα.

Τα αρνητικά μηνύματα από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα άκρως απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη έθεσαν σε κλοιό πιέσεων και τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.179,64 μονάδες, μειωμένος κατά 2,4%.

Επικεφαλής στην πτώση ήταν οι τράπεζες με τις Royal Bank of Scotland, UBS, BNP Paribas και Societe Generale να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 4,9% και 7,3%. Ανά την Ευρώπη ο FTSE100 στο Λονδίνο υποχώρησε σε ποσοστό 1,6%, ενώ οι Xetra Dax στη Φραγκφούρτη και CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψαν απώλειες 2,5%.

Στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 2,11% μετά την ανακοίνωση για συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για διολίσθηση της ιαπωνικής οικονομίας στην ύφεση.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα