Πάνω από τα 117 δολ. το αμερικανικό αργό

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008 14:51

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς στις υπάρχουσες γεωπολιτικές εντάσεις προστέθηκε η σκληρή αντίδραση της Ρωσίας στη συμφωνία Πολωνίας-ΗΠΑ για την εγκατάσταση επί πολωνικού εδάφους τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας της Ουάσιγκτον.

Ωθηση στις τιμές έδωσαν και η εξασθένηση του δολαρίου λόγω ανησυχιών για τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να περιορίσει την πρόσφατη αύξηση της παραγωγής αργού λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κατέγραφε το μεσημέρι άνοδο της τάξεως των 1,77 δολ. το βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 117,33 δολ., ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 117,44 δολ.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 115,88 δολάρια - νωρίτερα πλησίασε τα 116 δολάρια, ενισχυόμενη στα 115,99 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως των 1,52 δολ. το βαρέλι.

Η ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγτον επισκίασε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 15 Αυγούστου, των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 9,4 εκατομμύρια βαρέλια, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε εβδομαδιαία βάση από το Μάρτιο του 2001.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της, η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, εκφράζει ανησυχίες για το ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία τον περασμένο Ιούλιο παρήγε 9,7 εκατομμύρια αργού πετρελαίου την ημέρα - τον Ιούνιο, η παραγωγή της ανήλθε σε 9,45 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - πάνω από τον επίσημο στόχο του ΟΠΕΚ, ενδέχεται να περιορίσει αυτή την αύξηση λόγω της υποχώρησης των τιμών στις διεθνείς αγορές.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, με τη συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων να εξασθενεί έως και στα 1,4832 δολάρια ανά ευρώ, λόγω των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα των δύο μεγάλων χορηγών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, Fanny Mae και Freddie Mac.

Τις ανησυχίες αυτές επέτεινε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", το οποίο υποστηρίζει ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers διεξήγαγε συνομιλίες για να πωλήσει έως και τις μισές μετοχές της στην κινεζική CITIC Securities και στην κρατική Korea Development Bank, αλλά και οι δύο υποψήφιοι αποχώρησαν, θεωρώντας την τιμή πολύ υψηλή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα