Θετική αντίδραση της αγοράς για συγκράτηση των τιμών

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008 17:32

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στο αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης, Χρήστου Φώλια, για συγκράτηση των τιμών το φθινόπωρο, προκειμένου να αποφευχθεί νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, και ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει μία νέα «συμφωνία κυρίων» για «πάγωμα» των τιμών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Γιώργος Κασσιμάτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση των τιμών και το φθινόπωρο και τόνισε: «Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις, την οποία εμείς ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων την αποδεχόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν και τα μέλη μας, τα οποία είναι έτοιμα μετά και την πτώση των τιμών διεθνώς, προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στους οικονομικούς δείκτες».

«Δεν είναι δείγμα οι ακραίες περιπτώσεις»

Ο κ. Κασσιμάτης εκτίμησε πως υπάρχει μία σταθεροποίηση των τιμών στα ράφια και πτώση σε πολλά είδη –κάτι που όπως σημείωσε, σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικά σεβασμός προς τον καταναλωτή αλλά και υγιής ανταγωνισμός- ενώ αμφισβήτησε τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ζητώντας να επανεξετάσει τα στοιχεία που δίνει προς τα έξω. «Δεν είναι δείγμα οι ακραίες περιπτώσεις», παρατήρησε, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να γίνει καλύτερη δουλειά με ακόμη πιο αξιόπιστα στοιχεία.

« Εμείς –τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ- εκτιμούμε από την έρευνα που έχουμε κάνει στην αγορά, ότι δεν υπάρχουν τάσεις αυξητικές … ίσως σε ορισμένα προϊόντα υπάρξουν, αλλά θα είναι πολύ μικρές, κάτω και από το μισό του πληθωρισμού, γύρω στο 1,5%». «Δεν πρέπει να ανησυχεί ο καταναλωτής. Τα μέτρα του ΥΠΑΝ είναι προς τη θετική κατεύθυνση ακόμα και των τελευταίων μέτρων με το πλαφόν στα καύσιμα, το οποίο πραγματικά έπιασε τόπο. Έχει πλέον ωριμάσει στο μυαλό του καταναλωτή ότι ο επιχειρηματικός κόσμος άρχισε να τον σέβεται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσιμάτης.

Όσον αφορά τα αιτήματα της Ενωσης προς τον υπουργό, ο κ. Κασσιμάτης είπε πως ζήτησε τη στήριξη του κ. Φώλια, ώστε –όπως είπε- να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και νέα φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, διότι –όπως εξήγησε- οι αντοχές ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μικρές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, ο κ. Φώλιας ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσο για το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Κασσιμάτης απάντησε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας προς την κατεύθυνση στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, της εξυπηρέτησης του καταναλωτή και της στήριξης της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης. Όπως είπε, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων δεν υπήρξε καμία διαφωνία, αντηλλάγησαν απόψεις και συμφωνήθηκε να γίνονται τακτικές συναντήσεις, ώστε να υπάρχει μία επικαιροποιημένη εικόνα των πραγμάτων από πρώτο χέρι, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ερωτηθείς για το «πάγωμα» των τιμών, ο κ. Φώλιας διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για «πάγωμα», άλλα για επίδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της κάθε επιχείρησης –γεγονός που όπως ισχυρίστηκε, καταγράφεται σήμερα στις τιμοληψίες. Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της κάθε επιχείρησης θα συνεχιστεί και όλοι θα συνεισφέρουν αυτό που οφείλουν στην υπηρεσία του καταναλωτή και της ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού.

Το θέμα της ακρίβειας και στο Μαξίμου

Το θέμα της ακρίβειας και οι σχετικές επαφές που θα γίνουν με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Φώλιας με τον πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η προσπάθεια για το νοικοκύρεμα της αγοράς των καυσίμων θα είναι «συνεχής και αδιάλλακτη» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/21/1553669.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα