«Συνωμοσία» θετικών ειδήσεων

Επενδυτική ευφορία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Σάββατο, 23 Αυγούστου 2008 00:01

Το χρηματοοικονομικό σύμπαν φάνηκε χθες να «συνωμοτεί» προς όφελος των αγορών μετοχών. Μία σειρά από παράγοντες, από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, έως τις δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι, αλλά και την πρώτη θετική είδηση εδώ και καιρό στον κλάδο των επενδυτικών τραπεζών, πυροδότησαν κλίμα επενδυτικής ευφορίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Wall Street πρωταγωνιστής της συνεδρίασης δεν ήταν άλλος από τη Lehman Brothers. Η επενδυτική τράπεζα που έχει απολέσει το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας από τις αρχές του έτους, είδε χθες τη μετοχή της να επιδίδεται σε ράλι. Αιτία ήταν η ανακοίνωση της κρατικά ελεγχόμενης Κorean Development Bank ότι περιλαμβάνεται στους πιθανούς στόχους εξαγορών της.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ. Ο διοικητής της FED προειδοποίησε ότι η «χρηματοοικονομική καταιγίδα απειλεί ακόμη την οικονομία», γεγονός που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να θορυβήσει τις αγορές.

Οι επενδυτές, ωστόσο επέλεξαν να εστιάσουν στη δήλωση Μπερνάνκι περί ενθαρρυντικών μηνυμάτων για κάμψη του πληθωρισμού. Θετικά λειτούργησε και η εκτίμηση του Γουόρεν Μπάφετ ότι οι μετοχές σήμερα είναι πιο ελκυστικές σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones παρουσίαζε κέρδη 1,6%, ενώ σε ποσοστό περίπου 1% ενισχύονταν και οι Nasdaq και S&P.

To ενδεχόμενο εξαγοράς της Lehman Brothers σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα 116 δολ. το βαρέλι έφεραν σε θετικό έδαφος και τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSEurofirst των 300 blue chips έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,8% στις 1.174,46 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, είχε απώλειες 1,2%.

Σε τροχιά ανόδου τέθηκαν ύστερα από αρκετό καιρό οι τράπεζες. Η μετοχή της HSBC ενισχύθηκε κατά 2,6%, της Royal Bank of Scotland κατά 5,4% και της Barclays κατά 5,1%.

Ο επιμέρους δείκτης DJ Stoxx banking index -που τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις είχε απώλειες 6%- ενισχύθηκε χθες σε ποσοστό 3,2%. Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,5%, ο Dax στη Φραγκφούρτη 1,7% και ο CAC 40 στο Παρίσι 2,2%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα