Εξαντλούνται τα όρια του δημόσιου δανεισμού

Eκδοση 10ετούς ομολόγου ύψους 1,6 δισ. ευρώ
Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008 07:00
UPD:10:32

Κοντά στα όριά του θα φτάσει το πρόγραμμα δημόσιου δανεισμού για το 2008 με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με σταθερό επιτόκιο 4,6% για ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ που προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ για την Τρίτη 26 Αυγούστου.

Η έκδοση της Τρίτης αποτελεί επανέκδοση, του 10ετούς ομολόγου με λήξη 20 Ιουλίου 2018. Η ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί από τον ΟΔΔΗΧ για την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008, ενώ όπως και σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων αναμένεται να γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές που θα φτάνουν το 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

Στο τρίτο τρίμηνο έχουν προηγηθεί εκδόσεις 3ετούς ομολόγου και εντόκων γραμματίων μέσω των οποίων αντλήθηκαν περί τα 2 δισ. ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο, μέσω τριετών και πενταετών ομολόγων, το δημόσιο δανείστηκε 4,480 δισ. ευρώ, μέσω έντοκων γραμματίων 476 εκατ. ευρώ και μέσω κοινοπρακτικών και ειδικών εκδόσεων 8,150 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. δολάρια.

Με τη διάθεση των δεκαετών ομολόγων το ελληνικό δημόσιο θα έχει δανειστεί από την αρχή του χρόνου περίπου τα 36 δισ. ευρώ (μέχρι στιγμής ο δανεισμός έχει φτάσει τα 34 δισ. ευρώ) ενώ το επίσημο πρόγραμμα δανεισμού θέλει το δανεισμό να φτάνει τα 37 δισ. ευρώ για φέτος.

Το πρόγραμμα δανεισμού αναμένεται να αρχίσει να παρουσιάζει υπέρβαση με αμέσως επόμενη έκδοση 5ετών ομολόγων για ποσό επίσης 1,6 δισ. ευρώ που προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ για τις 23 Σεπτεμβρίου.

¶λλωστε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους κ. Σπύρος Παπανικολάου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters τον περασμένο Μάιο είχε παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του δημοσίου και ως εκ τούτου θα παρουσιάσει υπέρβαση τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Πληροφορίες θέλουν το τελικό ύψος του δανεισμού για το 2008 να ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, καθώς θα απαιτηθεί υψηλή ρευστότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες πληρωμών του δημοσίου κατά το κλείσιμο του έτους. Τούτο δε εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ σε κάθε συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός παραμένει ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος αφήνοντας να εννοηθεί μια νέα αύξηση επιτοκίων πριν το τέλος του 2008.

Υπολογίζεται μάλιστα από την αρχή του χρόνου ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα κοστίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό 200 εκατ. περισσότερα από αυτά που είχαν αρχικά υπολογιστεί , αφού εκτεθειμένο στις μεταβολές των επιτοκίων είναι ένα τμήμα του υφιστάμενου δημόσιου χρέους ύψους 40 δισ. ευρώ, που έχει εκδοθεί σε ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Η μόνη λύση για τη συγκράτηση των δαπανών για τόκους οι οποίες υπολογίζονται φέτος στα 9,8 δισ. ευρώ είναι μεταφορά μέρους των υποχρεώσεων για τοκοχρεολύσια στο μέλλον.

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη από το 2005. Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που κατατέθηκε στη Βουλή προέκυπτε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου 2006 πραγματοποιήθηκαν πράξεις swaps ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια 2005 οι αντίστοιχες πράξεις ανήλθαν σε 18,7 δισ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2007. Οι συγκεκριμένοι τόκοι «κεφαλαιοποιήθηκαν» και έγιναν χρεολύσια αυξάνοντας το ύψος του χρέους το οποίο θα αποπληρώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ για το χρέος

«Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα χρεώθηκε αυτά τα χρόνια 7.000 ευρώ, πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης της Ν.Δ.», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «η περίοδος που η χώρα φορτώθηκε χρέος για πρώτη φορά ήταν η περίοδος διακυβέρνησης της Ν.Δ. το '90-'93. Τότε το δημόσιο χρέος παρελήφθη στο 70% του ΑΕΠ και μέσα σε τρία χρόνια εκτοξεύθηκε στο 110%. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζει ακριβώς την ίδια πρακτική. Στην πενταετία διακυβέρνησής της εκτόξευσε το δημόσιο χρέος από τα 180 δισ. ευρώ που βρήκε στο τέλος του 2003, στα 250 δισ. ευρώ σήμερα. 70 δισ. αύξηση μέσα σε πέντε χρόνια».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το χρέος στο εξάμηνο έχει ήδη ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο που τέθηκε στον προϋπολογισμό και υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Ν.Δ. για εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ ετησίως, σημείωσε: «Αντί να κάνει κάθε χρόνο νοικοκύρεμα 10 δισ., φορτώνει την ελληνική οικονομία, φορτώνει τον Έλληνα και την Ελληνίδα γύρω στα 14 δισ. χρέος κάθε χρόνο. Αυτή είναι η διαχείριση της Ν.Δ.».

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα