Απογοήτευση στους επενδυτές φωτοβολταϊκών

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008 10:39

Εντελώς απογοητευμένοι είναι οι επενδυτές φωτοβολταϊκών στην Κρήτη, καθώς διαπιστώνουν ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης δεν δίνει κίνητρα για επενδύσεις.

Ηδη, ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών με παρέμβασή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να καθυστερήσει η νέα νομοθετική ρύθμιση επισημαίνοντας ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη εξαιρέσεων στην Κρήτη - σχεδόν 18 μήνες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών, με αφορμή και τη νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης: η νέα νομοθετική ρύθμιση ανατρέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες έγινε η εκδήλωση ενδιαφέροντος, προχωρεί με βιασύνη, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση, ερήμην επενδυτών.

Αναφέρεται σε πτώση της τιμής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την προκήρυξη, με συνέπεια η Κρήτη να έχει πολύ λιγότερο χρόνο υλοποίησης, διότι καθυστέρησε ενάμιση χρόνο περίπου από την υπόλοιπη Ελλάδα στη λήψη εξαιρέσεων.

Τα υπόλοιπα νησιά του μη διασυνδεδεμένου δικτύου που ακόμα δεν έχουν πάρει εξαιρέσεις, θα έχουν χρονικό περιθώριο μόνο λίγους μήνες. Αλλάζει το χρονικό κλειδώματος της KWh που κλείδωνε κατά τη σύμβαση του επενδυτή με τη ΔΕΣΜΗΕ-ΔΑΔΙ και τον μεταθέτει μετά την ολοκλήρωση του έργου και τη σύνδεση με το δίκτυο. Δημιουργεί ασαφές επενδυτικό κλίμα, έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία αντιμετωπίζουν τους επενδυτές με επιφύλαξη εν όψει των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Συνεπώς, δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση των επενδυτών για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και η μόνη πληροφόρηση γίνεται μέσω του Τύπου αποσπασματικά και αόριστα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα