Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ΟΑ

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 10:08

Σε «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πείσει την Κομισιόν ότι η νέα υπό σύσταση αεροπορική εταιρεία, είναι απαλλαγμένη από τα χρέη του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ την ίδια στιγμή αναζητείται αξιόπιστος επενδυτής που θα αναλάβει το νέο σχήμα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή τις επικρίσεις για το θέμα της «Ολυμπιακής» και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο εθνικός αερομεταφορέας, που εξαπέλυσαν χθες οι υπεύθυνοι του τομέα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σιφουνάκης, Χάρης Τσιόκας και Φώτης Χατζημιχάλης.

Απαντώντας άμεσα στην επίθεση που εξαπέλυσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έκαναν λόγο για σκόπιμη απαξίωση της εταιρείας με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου αεροπορικού ανταγωνισμού, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, κατά το πρότυπο του ΟΣΕ, θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση στην επίλυση του προβλήματος της ΟΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία, χωρίς τα δομικά προβλήματα της υφιστάμενης, που θα είναι ελκυστική σε αξιόπιστους επενδυτές για την προσέκλυση των οποίων «δέλεαρ» θα αποτελέσουν το όνομα και το σήμα της ΟΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει μεν τα σοβαρά προβλήματα της Ολυμπιακής, αλλά η μόνη λύση που προτείνει είναι η επέκταση ζημιογόνων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περιστολή δρομολογίων του εξωτερικού τα οποία σε ετήσια βάση προκαλούν μεγάλα ελλείμματα.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξαν ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην περίπτωση της Ολυμπιακής το μερίδιο αγοράς εσωτερικού της εταιρείας έχει υποχωρήσει σήμερα στο 40% έναντι 60% που ήταν τρία χρόνια νωρίτερα.

Όπως εκτίμησαν, για το τρέχον έτος οι ζημιές της ΟΑ θα φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ όπως σημείωσαν μόνον κατά το πρώτο πεντάμηνου του έτους η εταιρεία ακύρωσε 6.050 πτήσεις και έχασε 140.895 επιβάτες.

Τέλος τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κινήσεις που έχουν ως στόχο να ευνοήσουν την ανταγωνίστρια της ΟΑ, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές αναφορικά με τη νομιμότητα των κινήσεων αυτών, αφού χαρακτήρισαν αυθαίρετη τη χωροθέτηση υπόστεγου στο χώρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Φ.Ζ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα