Την έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος προώθησης στην Απασχόληση ανέργων νέων του ΟΑΕΔ «Μία Αρχή, Μια Ευκαιρία» ενέκρινε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας οι οποίοι:
• Έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο ή το έχουν τελειώσει χωρίς να συνεχίσουν σπουδές σε οποιαδήποτε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος και στους οποίους
• Δεν είχαν μέχρι σήμερα, καμία ευκαιρία απασχόλησης ή συμπληρωματική επιμόρφωση, είτε με τη με τη μορφή της εργασιακής σχέσης, είτε με οποιαδήποτε μορφή αναγνωρισμένης κατάρτισης.
Οι νέοι θα μπορούν, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτεραιότητές τους, να επιλέξουν να ωφεληθούν από μία, μεταξύ των τριών δράσεων του προγράμματος. Δηλαδή από:
1. Το πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας,
2. Το πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης στην πληροφορική ή
3. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής.
Στόχος του προγράμματος ήταν να καλύψει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ωφελούμενων και εκτιμάται ότι η συμμετοχή σε αυτό θα προσεγγίζει τα 40.000 άτομα ετησίως.
Παράλληλα, το πρόγραμμα «Μια Αρχή, Μια Ευκαιρία» θα μπορεί να συμπληρώνεται και να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα προγράμματα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως και τα προγράμματα άλλων φορέων, που αφορούν στους ανέργους νέους.
Ειδικότερα, οι προβλεπόμενες δράσεις του προγράμματος έχουν ως εξής:
1. Πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε μήνες.
Οι νέοι που θα συμμετάσχουν σε αυτό, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι, για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε αυτοαπασχολούμενους.
Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου την αμοιβή του νέου εργαζόμενου αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη.
2. Πρόγραμμα πιστοποίησης γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή
Το πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής θα διεξαχθεί σε Σχολές Μαθητείας ή σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Διαρκεί 100 ώρες και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε αυτό, θα αμείβονται προς 6 ευρώ την ώρα.
Μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο νέος θα διαθέτει:
• Πρώτον, τις δεξιότητες και τα προσόντα για να καλύψει τη θεμελιώδη πλέον απαίτηση της αγοράς εργασίας για δυνατότητα χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και
• Δεύτερον, ένα πιστοποιητικό των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε, με βάση τα αναγνωρισμένα από την πολιτεία πρότυπα.
3. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής
Οι συμμετέχοντες νέοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής που περιλαμβάνει:
Α. Επαγγελματικό προσανατολισμό. Ειδικοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ βοηθούν το νέο να διαλέξει τη δουλειά που θέλει και μπορεί να κάνει, με βάση τα προσόντα, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντά του.
Β. Τεχνικές αναζήτησης εργασίας. Στο σεμινάριο αναπτύσσονται ένα-ένα τα βήματα που πρέπει να κάνει ένας νέος στην αναζήτηση εργασίας, με αποτελεσματικό τρόπο, στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, όπου διαπιστώθηκε ότι, το 70% των ανέργων που συμμετείχαν σε αντίστοιχες ομάδες συμβουλευτικής, βρήκαν σύντομα απασχόληση στην ελεύθερη αγορά.
Γ. Συμβουλευτική για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στον κύκλο συμβουλευτικής στην επιχειρηματικότητα, ο νέος μαθαίνει το πώς μπορεί να οργανώσει την αυτοαπασχόλησή του.
Τα τρία προγράμματα συμβουλευτικής διαρκούν συνολικά 60 ώρες και οι συμμετέχοντες νέοι αποζημιώνονται προς 10 ευρώ την ώρα.
Διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα
Η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα, είναι απλή και διεξάγεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, σε μόλις τέσσερα βήματα:
• Ηλεκτρονική αίτηση νέου. Ο νέος υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση στην οποία αναφέρει και ποια από τις τρεις δράσεις του προγράμματος επιλέγει να ακολουθήσει.
• Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης από επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που επιθυμούν να προσφέρουν, σε ανέργους νέους, πεντάμηνη απασχόληση σε θέσεις απόκτησης προϋπηρεσίας.
• Διασταύρωση στοιχείων και ταυτοποίηση δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων άλλων φορέων ΓΓΚΑ, υπουργείο Παιδείας κλπ), από ΟΑΕΔ.
• Αυτόματη επιλογή και τοποθέτηση στις δράσεις του προγράμματος (δηλαδή, στα προγράμματα κατάρτισης στην πληροφορική, στις ομάδες συμβουλευτικής, ή στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται από τους εργοδότες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σε αντίστοιχες ειδικότητες), μέσω ειδικής εφαρμογής του νέου πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού.