«Η ανάπτυξη του Στόκμαν δεν επηρεάζεται από την κρίση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης»

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 14:18
UPD:14:55

Η ανάπτυξη του Στόκμαν, του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον αρκτικό ωκεανό, δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τη δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται οι πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

«Βεβαίως και θα θέλαμε μια ήρεμη πολιτική κατάσταση, αλλά η πολιτική δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα» δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Γιούρι Κομάροφ, διευθύνων σύμβουλος της Shtokman Development AG (στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας η Gazprom συμμετέχει σε ποσοστό 51%).

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δεσμοί της Μόσχας με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Γαλλίας, των οποίων η StatoilHydro και η Total είναι μειοψηφικοί εταίροι στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Στόκμαν, έχουν αγγίξει επίπεδα μεταψυχροπολεμικής περιόδου μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στη Γεωργία.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Κομάροφ υπογράμμισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει ισότιμα τα συμφέροντα της Gazprom και αυτά των ξένων εταίρων της, οι οποίοι αναμένεται να προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία που απαιτείται για την ανάπτυξη του πολύπλοκου κοιτάσματος.

Οι τελικές συμφωνίες για τις επενδύσεις στο Στόκμαν αναμένεται να υπογραφούν στα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010.

Τα εκτιμούμενα αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος στη Θάλασσα του Μπάρεντς ανέρχονται σε 3,8 τρισεκατομύρια κυβικά μέτρα, αρκετά για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για έναν ολόκληρο χρόνο. Το κόστος της πρώτης φάσης του προγράμματος τοποθετείται τουλάχιστον στα 15 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα