Ανοδικά κινούνται πετρέλαιο και βενζίνη

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 07:20

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν το αργό πετρέλαιο και η βενζίνη καθώς ο τυφώνας «Gustav» πλησίασε τις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, αναχαιτίζοντας τα μέγιστα την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή και κλείνοντας τις τοπικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο «Gustav» με ένταση 415 χιλιομέτρων νοτιο-νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης θα φθάσει αργότερα σήμερα τις ακτές της Λουϊζιάνα, σύμφωνα με το National Hurricane Center.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση τον Οκτώβριο αναρριχήθηκε 1,55 δολ., ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 117,01 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 8:40 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν 7% τον Αύγουστο, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 22%.

Τα διϋλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού μείωσαν την παραγωγή τους τουλάχιστον κατά 1,56 εκατ. βαρέλαι ημερησίως, περίπου το 9,8% της συνολικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Οκτώ από αυτά ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν, ενώ άλλα πέντε μείωσαν την δυναμικότητά τους.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του U.S. Minerals Management Service, περισσότερο από το 70% των εγκαταστάσεων στον Κόλπο έχει εκκενωθεί καθώς πλησιάζει ο τυφώνας «Gustav». Περίπου 1,25 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και 6,09 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου δεν παράγονται, ποσοστό πλέον του 96% της παραγωγής πετρελαίου στη θάλασσα και του 82% της παραγωγής φυσικού αερίου.

Η βενζίνη για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 7,18 σεντς, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 2,9260 δολ. το γαλόνι στο Χρηματιστήριο.

Το μπρεντ για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1,35 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 115,40 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

Ο Κόλπος του Μεξικού αποτελεί το 26% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ και το 14% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας. Σε κανονικές συνθήκες στον Κόλπο παράγονται ημερησίως 1,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και περίπου 7,4 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, σύμφωνα με υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα