Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη

Πενιχρές οι οικονομικές προοπτικές
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Με πτώση έκλεισαν χθες οι μετοχές σε Ευρώπη, Ασία και Βραζιλία, η οποία υποκινήθηκε από τους παραγωγούς πρώτων υλών και τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς οι τιμές μετάλλων υποχώρησαν, ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες ότι η οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη. Η Wall Street παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας Labor Day.

Στην Ευρώπη, η συμφωνία ύψους 14,5 δισ. δολαρίων της Commerzbank για την αγορά του τμήματος Dresdner Βank της Allianz παρέσυρε σε πτώση τις μετοχές του τραπεζικού τομέα εν μέσω ανησυχιών ότι η εξαγορά δεν είναι μόνο υπερτιμημένη, αλλά και ότι θα οδηγήσει σε περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας στη Dresdner.

H μετοχή της UBS υποχώρησε 1%, της Deutsche Bank 0,2% και της Postbank 0,7%. Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία και η χρηματοοικονομική αστάθεια εξακολουθούν επίσης να ταλανίζουν τον τραπεζικό τομέα με τους επενδυτές να παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Οι πενιχρές οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη συνεχίζουν να υφίστανται, με τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή να συρρικνώνεται τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας συρρίκνωση για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,45%, στις 1.189,35 μονάδες, αρχίζοντας το μήνα πτωτικά μετά την άνοδο 1,2% του Αυγούστου, ο οποίος υπήρξε ο δεύτερος θετικός μήνας στη διάρκεια του τελευταίου δεκαμήνου.

Ο δείκτης εξακολουθεί να υποχωρεί 21% εφέτος υπό το βάρος των μεγάλων απωλειών των τραπεζών εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης και της βραδείας οικονομικής ανάπτυξης. Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% και σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι εισηγμένες σε αυτόν εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν εφέτος μειωμένα κέρδη κατά 2,1% συγκριτικά με την άνοδο 11% που προβλεπόταν στα τέλη του προηγούμενου έτους. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν στις 13 από τις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,6% της αξίας του, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού 0,2% και ο DAX της Γερμανίας 0,1%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,28%, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα πρόσφατα κέρδη τους, ενώ ο δείκτης της Ταϊβάν «βούλιαξε» κατά 3,3% εν μέσω ανησυχιών για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών της χώρας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα