ΟΟΣΑ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία

Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 13:52
UPD:14:04

Με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου επιβραδύνεται η ευρωπαϊκή οικονομία, βαδίζοντας προς τη στασιμότητα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι, όμως, οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού για τη βρετανική οικονομία, η οποία, όπως επισημαίνει, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην ύφεση σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρώπης.

Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου η οικονομική επιβράδυνση μεταπήδησε και σε άλλες βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν καλύτερες στο δεύτερο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, η οικονομική αδυναμία παραμένει λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές των κατοικιών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

«Οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, η ύφεση στην αγορά κατοικίας και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ την ίδια στιγμή διαχέονται με πολύ ταχείς ρυθμούς», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του, σε σχέση με τον Ιούνιο, για την ετήσια ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 1,8% από 1,2%.

Όπως υποστηρίζει ο υποδιευθυντής του οικονομικού τμήματος του ΟΟΣΑ Ζαν-Λικ Σνεντέρ, αν και ο οργανισμός δεν αποκλείει τελείως τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το τρέχον έτος, «δεν έχουμε στις προβλέψεις μας αρνητικά νούμερα κατά τα προσεχή τρίμηνα».

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη από 1,7% σε 1,3%. Οι κακές οικονομικές επιδόσεις της οφείλονται εν μέρει στη χαμηλή συμμετοχή του εξωτερικού εμπορίου στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Ζαν-Λικ Σνεντέρ, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην οικονομική ύφεση από ό,τι οι ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα