Ιταλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 12:00

Το ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για νέες επενδύσεις στον ενεργειακό, τραπεζικό, ασφαλιστικό και ναυπηγικό τομέα της χώρας μας γνωστοποίησε ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Gianpaolo Scarante, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση της Ιταλίας ως τιμώμενης χώρας στην 73η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Scarante, τα τελευταία πέντε χρόνια οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 850 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες το 2009 προβλέπεται να τριπλασιαστούν λόγω της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Ιταλίας ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ ετησίως, καθιστώντας την Ιταλία το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας μας, μετά τη Γερμανία, την οποία και φιλοδοξεί να υπερκεράσει εντός των προσεχών ετών.

Ο κ. Scarante εκτίμησε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ενώ πρόσθεσε πως η δυναμική παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Βαλκανική έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ιταλικών χρηματοπιστωτικών ομίλων - γεγονός που καταδεικνύεται και από τη δραστηριοποίηση εδώ και ένα περίπου χρόνο της UniCredit στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο κ. Scarante δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ιταλία αναγορεύτηκε τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας πως «ποτέ άλλοτε τόσες πολλές ιταλικές εταιρείες δεν ήταν συγκεντρωμένες στη ΔΕΘ.

Το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει προϊόντα των μεγαλύτερων ιταλικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η FIAT, η ΕΝΙ, η Edison, η Impregilo κ.ά., και να γνωρίσει τη συμβολή της ιταλικής οικονομίας στους τομείς της βιομηχανίας, της μηχανικής και της ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Helexpo, κ. Θωμόπουλος τόνισε πως η αναγέννηση του θεσμού της τιμώμενης χώρας, με πρώτη επιλογή την Ιταλία εξαιτίας της πολύχρονης δυναμικής παρουσίας της στο θεσμό, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους της 73ης ΔΕΘ.

Εκτός από την παρουσία σημαντικών ιταλικών επιχειρηματικών αποστολών στη θεματική ενότητα Global Exchange, η Helexpo, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο διοργανώνουν πλειάδα παράλληλων καλλιτεχνικών -και όχι μόνο-εκδηλώσεων με επίκεντρο την Ιταλία.

Ειδικότερα, στο περίπτερο 15, η αεροναυπηγική εταιρεία Telespazio θα προβάλλει εικόνες από το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης διαχείρισης υδάτινων πόρων, του φαινομένου της ερημοποίησης και της μετακίνησης των πληθυσμών. Επίσης, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» για τη συμβολή των τεχνικών μέσων στην πρόληψη και επιτήρηση δυσμενών περιβαλλοντικών αλλαγών και την περιβαλλοντική ασφάλεια.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ελληνο-ιταλικό φεστιβάλ μουσικής (9-10 Σεπτεμβρίου), φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου(Ολύμπιον 5-10 Σεπτεμβρίου), έκθεση και επίδειξη ιταλικής μόδας(«Παλαί ντε σπορ» - 8 Σεπτεμβρίου) και ποδοσφαιρικός αγώνας με τη συμμετοχή Ιταλών ποδοσφαιριστών, που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 (Καυταντζόγλειο Στάδιο - 11 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, οι Σημαιοφόροι της Τοσκάνης με μεσαιωνικές παραδοσιακές στολές, που θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και οι βενετσιάνικες γόνδολες που θα γεμίσουν το Θερμαϊκό, θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη έντονο χρώμα από την ιταλική παράδοση.

Γ. ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα