ΗΠΑ: Υπό κυβερνητική εποπτεία Freddie Mac και Fannie Mae

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 07:17

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η απόφαση να τεθούν υπό κυβερνητική εποπτεία οι οργανισμοί αναχρηματοδότησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Freddie Mac και Fannie Mae, θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και θα συμβάλει στην ηρεμία της αγοράς ακινήτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Οι Αμερικανοί, δήλωσε, θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα, τα οποία θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να υπερβούμε την κρίση στην αγορά ακινήτων (...)».

Ο Μπους πρόσθεσε πως μία αποσύνθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία θα συνδεόταν με μία ενδεχόμενη πτώχευση των δύο οργανισμών, θα συνιστούσε «έναν απαράδεκτο κίνδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

«Η επανατοποθέτηση αυτών των δύο οργανισμών σε μία υγιή χρηματοπιστωτική βάση και η ενίσχυση της ικανότητάς τους είναι καθοριστικές για την υγεία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και θα συμβάλει να γίνουν οι διορθώσεις στην κρίση της αγοράς ακινήτων που βαραίνει την οικονομία μας», πρόσθεσε ο Μπους.

«Εάν οι δύο αυτοί οργανισμοί αφήνονταν να χρεοκοπήσουν ή να υποβαθμιστούν υπερβολικά, η αγορά ενυπόθηκων δανείων μας θα σφραγιζόταν και αυτό θα μπορούσε να εξασθενίσει άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές που δεν συνδέονται άμεσα με την αγορά ακινήτων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η απόφαση να τεθούν υπό κυβερνητική εποπτεία η Freddie Mac και η Fannie Mae είναι μία προσωρινή, «βραχυπρόθεσμη» απόφαση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρέτησε το σχέδιο διάσωσης των δύο οργανισμών, εκτιμώντας ότι θα «συμβάλει στην υποστήριξη των αγορών και, κατά συνέπεια, των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών».

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον «δίνει το χρόνο προκειμένου να σχηματισθεί μία ευρεία συναίνεση για μία σημαντική μεταρρύθμιση αυτών των ιδρυμάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα των αγορών και μία στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή του, Ντομινίκ Στρος-Καν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα