Επιστροφή στο «κόκκινο»

Εξαντλήθηκε η δυναμική ανόδου από τη διάσωση των Fannie και Freddie
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Πολύ γρήγορα φαίνεται ότι εξαντλήθηκε η δυναμική ανόδου που προσέφερε η είδηση της διάσωσης των Fannie και Freddie αφού τα διεθνή χρηματιστήρια επέστρεψαν χθες στο «κόκκινο», καθώς οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τομείς πετρελαίου, ενέργειας και μετάλλων επισκίασαν την ισχύ του χρηματοοικονομικού τομέα.

Στη Wall Street, οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν τερματίζοντας τη διήμερη ανοδική πορεία τους, στον απόηχο της πτώσης του τομέα ενέργειας και μετάλλων εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ για την παραγωγή του αλλά και της υποχώρησης 40% της μετοχής της Lehman Brothers, σε χαμηλά δεκαετίας, από τη στιγμή που οι συζητήσεις για πώληση μεριδίου της κατέρρευσαν, εξέλιξη που θυμίζει πόσο ευάλωτος παραμένει ακόμη ο χρηματοοικονομικός τομέας με ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κρίσεων.

Αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν πτώση των τιμών στέγης στις ΗΠΑ από 10% έως 15% με τη δυσπραγία να εξαπλώνεται σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας και γενικότερα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,6%, μετά την άνοδο 3,3% της Δευτέρας, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους έως σήμερα να υποχωρεί 23%. Ο χρηματοοικονομικός τομέας συνέχισε να δέχεται στήριγμα από τη διάσωση των Fannie Mae και Freddie Mac, αν και δεν έχουν πειστεί όλοι για τη δυνατότητά του σχεδίου να οδηγήσει σε σταθεροποίηση την αγορά.

Οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, οι χαλυβουργίες και οι εταιρείες ενέργειας ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη. Πιέσεις άσκησε και η πτώση 2,3% της τιμής αργού μετά την ενίσχυση του δολαρίου αλλά και την απομάκρυνση των ανησυχιών για τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Αϊκ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού.

Οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη προεξοφλήσει μειωμένη ζήτηση σε άλλους τομείς, αρχίζουν τώρα να βλέπουν μείωση της ζήτησης και για χάλυβα εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,6%, ο DAX στη Φραγκφούρτη 0,5% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,1%.

Οι ρωσικές μετοχές καθοδήγησαν την πτώση στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3,3% καθώς η ευφορία από την είδηση του σχεδίου διάσωσης εξανεμίστηκε, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 1,8%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα