Αβεβαιότητα στη Wall Street

Διέκοψε την πτωτική της πορεία η Ευρώπη
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον της Lehman Brothers βρέθηκε και χθες η Wall Street, γεγονός που αντιστάθμισε την άνοδο των μετοχών ενέργειας μετά την ανάκαμψη της τιμής αργού και των καταναλωτικών αγαθών μετά τη μεγάλη βελτίωση που παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Η απόλυτη στάση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον να μην χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για τη στήριξη της προβληματικής τράπεζας επενδύσεων, όπως μετέφεραν προσκείμενες πηγές, αύξησε τις ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών, οι οποίοι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι η χρηματοοικονομική κρίση βρίσκεται μπροστά τους και όχι πίσω τους. Σημαντική πτώση 30% γνώρισε και η μετοχή της American International Group, εν μέσω ανησυχιών για τη μεγάλη έκθεσή της στην αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Η Ευρώπη έκλεισε με άνοδο, διακόπτοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών συνεδριάσεων καθώς η ενίσχυση των τιμών μετάλλων πυροδότησε ισχυρό ράλι στις μετοχές εξόρυξης μετάλλων, τη στιγμή που οι μετοχές ενέργειας κέρδισαν έδαφος από την ανάκαμψη των τιμών αργού. Οι φήμες επίσης ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Φέντεραλ Ριζέρβ προσπαθούν να βρουν αγοραστή για την προβληματική τράπεζα επενδύσεων Lehman Brothers περιόρισαν τις ανησυχίες στην Ευρώπη και στήριξαν τον τραπεζικό τομέα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,9%, ενώ σε εβδομαδιαία πτώση ο δείκτης ενισχύθηκε 3,3% αφού η εβδομάδα άνοιξε με εντυπωσιακή άνοδο στην είδηση της εθνικοποίησης των Fannie και Freddie από την αμερικανική κυβέρνηση. Την άνοδο της αγοράς πυροδότησαν και τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, αν και ο ενθουσιασμός των επενδυτών περιορίστηκε από τα άκρως αντίθετα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που παρουσίασαν μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,9%, ο CAC 40 στο Παρίσι 2% και ο DAX στη Φραγκφούρτη 0,9%. Χαρακτηριστική ήταν η πτώση 6,3% της μετοχής της Deutsche Postbank μετά την είδηση ότι η Deutsche Post πώλησε στη Deutsche Bank μεγάλο μερίδιό της στην τράπεζα Deutsche Postbank. Ανοδο 1% σημείωσαν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών με το χρηματιστήριο της Μόσχας να ανακάμπτει σημαντικά από τα χαμηλά διετίας, ενώ το Τόκιο έκλεισε με κέρδη 0,9%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα