Δυσοίωνο το μέλλον στην αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2008 10:40

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης, καθώς το 64% των Θεσσαλονικέων δηλώνει πως δεν προτίθεται να αγοράσει κατοικία για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσίασε ο καθηγητής, Επαμεινώνδας Πανάς, στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Real Estate, στο πλαίσιο της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 27 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου του 2008, σε δείγμα 1048 κατοίκων της Θεσσαλονίκης, πιο κατηγορηματικά αρνητικοί ως προς την αγορά κατοικίας εμφανίζονται οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νοικοκυρές.

Ιδιοκτησίες

Επίσης, καταγράφεται πως το 74% των Θεσσαλονικέων διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία, το 38% διαθέτει κατοικία μεταξύ 61-90 τετραγωνικών μέτρων, ενώ διαπιστώθηκε ότι, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο πιθανότερο είναι να διαμένει κάποιος σε μεγαλύτερο διαμέρισμα.

Παράλληλα, 4 στους 10 Θεσσαλονικείς διαμένουν σε παλαιές κατοικίες (προ του 1980), ενώ το 47% δεν διαθέτει εξοχική κατοικία σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που διαθέτουν εξοχικό.

Για τους Αθηναίους σημαντικότερος λόγος για την ιδιοκτησία σπιτιού είναι η εξασφάλιση για τους ηλικιωμένους, ενώ για τους Θεσσαλονικείς είναι η οικονομία σε σχέση με το ενοίκιο. Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι μετακόμισης για τους Θεσσαλονικείς ερωτηθέντες είναι η αλλαγή της περιοχής τους και η αλλαγή του μεγέθους της κατοικίας τους.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι οι τιμές στην αγορά των ακινήτων, είναι στάσιμες το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, παρατηρείται μείωση. Ως προς τις εκτιμήσεις για τις τιμές των ακινήτων κατά τους επόμενους 12 μήνες, το 41% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα αυξηθούν και το 36% ότι θα παραμείνουν σταθερές. Οι αποδόσεις των ακινήτων, σύμφωνα με την έρευνα, κυμαίνονται από 3% έως 5% ανάλογα με την περιοχή και τα τετραγωνικά μέτρα.

Το περιβάλλον

Αντιφατικές είναι οι απαντήσεις που αφορούν στην περιβαλλοντική ευαισθησία των Θεσσαλονικέων. Από τη μία, το 63% θεωρεί ότι η σύγχρονη οικιστική ανάπτυξη των πόλεων, με μόνο γνώμονα το κέρδος, έχει οδηγήσει σε σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή της πόλη τους, καθώς και σε συντριπτικό ποσοστό (91%), θεωρούν ότι η Πολιτεία πρέπει να επιβάλει μέτρα για κτήρια φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Από την άλλη, όμως, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στη Θεσσαλονίκη δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάποιο ποσό (π.χ. μέσω της ΔΕΗ) για την προστασία του περιβάλλοντος, με τους Αθηναίους να εμφανίζονται σαφώς θετικότεροι σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Παράλληλα, η καθαριότητα και το πράσινο είναι πιο σημαντικά κριτήρια, σχετικά με την αγορά κατοικίας, για τους Αθηναίους παρά για τους Θεσσαλονικείς, με το ποσοστό των δεύτερων που επιλέγει σπίτι βάσει των παραπάνω να φθάνει στο 45%. Οχτώ στους 10, πάντως, Θεσσαλονικείς απαντούν πως το νέφος και η έλλειψη πρασίνου είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης τους.

Η έρευνα επισημαίνει πως η Θεσσαλονίκη εμφανίζεται πρωταθλήτρια στα μικροσωματίδια και εκτιμά μείωση του προσδόκιμου ζωής στην πόλη κατά 9 μήνες, λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης. Επίσης, καταγράφει υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού της πόλης τα τελευταία 40 χρόνια και έκρηξη στην οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία δέκα, περιγράφοντας ως στρεβλή την οικιστική ανάπτυξη της συμπρωτεύουσας, όπου το τσιμέντο κερδίζει τη μάχη έναντι του πρασίνου. Οι ερευνητές προτείνουν στους πολίτες ως εφικτή λύση του προβλήματος να τοποθετήσουν στα κτήρια «πράσινες» στέγες ή οροφές, προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία της πόλης.

Γ. ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα