Bank of America: 50 δισ. δολ. για την εξαγορά της Merrill Lynch

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 08:31
UPD:10:48

Συμφωνία για την εξαγορά της Merrill Lynch, της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας στον κόσμο, αντί ποσού περίπου 50 δισ. δολαρίων, εξασφάλισε η Bank of America, παγιώνοντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη καταναλωτική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η BofA θα ανταλλάξει το 0,8595 της μετοχής της, που ισούται με 29 δολάρια ανά μετοχή με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, για κάθε μία μετοχή της Merrill Lynch, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η τράπεζα εγκατέλειψε χθες τις συνομιλίες για την εξαγορά της Lehman Brothers.

Η συμφωνία μεταξύ Bank of America και Merrill Lynch αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η πώληση σημαίνει ότι η ηλικίας 94 ετών Merrill, της οποίας ηγείται ο Τζον Θέιν, δεν θα προστεθεί στη λίστα με τα θύματα της παγκόσμιας κρίσης στην αγορά πιστώσεων, η οποία ώθησε τη Lehman σε χρεoκοπία.

Η Bank of America θα αποκτήσει 16.690 συμβούλους που διαχειρίζονται περίπου 1,6 τρισ. δολάρια για τους καταναλωτές λιανικής της Merrill, η οποία είχε καθαρές ζημίες 19 δισ. δολαρίων λόγω της έκθεσής της σε ενυπόθηκα δάνεια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος ενός περίπου αιώνα ανεξαρτησίας της Merrill. Όπως αναφέρεται στο website της εταιρείας, ο ιδρυτής της Charles Merrill εδραίωσε τη φήμη του, παρέχοντας συμβουλές σε πελάτες για την πώληση μετοχών πριν από το κραχ του 1929. Η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1971 και το 1974 παρουσίασε το logo της, έναν ταύρο για τον οποίο τα στελέχη της Merrill σημειώνουν ότι εκφράζει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στον κόσμο.

Οι μετοχές της Merrill απέφεραν περισσότερο του 13% ετησίως από το 2000 έως το 2006. Πέρυσι, η αξία τους υποχώρησε λόγω της συρρίκνωσης της αγοράς κατοικίας και των επενδύσεων που σχετίζονταν με τα ενυπόθηκα δάνεια. Η εταιρεία εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο ζημίες 2,24 δισ. δολαρίων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της Σταν Ο'Νιλ απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο του 2007.

Το διοικητικό συμβούλιο τον αντικατέστησε με τον Θέιν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs. Ο Θέιν ανέλαβε τη διοίκησή της την 1η Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα