Προχωρεί η ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbija

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 09:47

Ο γραμματέας του υπουργείου οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της Σερβίας, κ. Nebojsa Ciric δήλωσε πως η αρμόδια επιτροπή επέλεξε τις συμβουλευτικές εταιρείες που προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του συμβούλου ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρείας Telekom Srbija.

Πρόκειται για την Morgan Stanley, η οποία προτείνει αμοιβή ύψους 1,35% της συνολικής αξίας της συναλλαγής και την κοινοπραξία μεταξύ της J.P. Morgan Security και Erste Bank, η οποία προτείνει αμοιβή ύψους 1,9% αντίστοιχα. Η υποψήφιοι ανάδοχοι του έργου θα μελετήσουν τη στρατηγική ιδιωτικοποίησης της εταιρείας έως τα τέλη του έτους.

Παράλληλα, η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο αξιών των μετοχών της Telekom Srbija ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 ταυτόχρονα με την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανέφερε ο κ. Ciric, προσθέτοντας πως η αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας θα είναι η πρώτη του είδους που θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία. Η διαδικασία επιλογής συμβούλου ιδιωτικοποίησης θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της φαρμακευτικής εταιρείας Galenika, του αεροδρομίου Nikola Tesla και της επιχείρησης ηλεκτρισμού Elektroprivreda Srbije.

Στο πρώτο εξάμηνο που 2008 τα κέρδη της Telekom Srbija ανήλθαν σε 8,1 δισ. δηνάρια, μειωμένα κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000. Υπενθυμίζεται πως μέσω των σερβικών ταχυδρομείων, PTT Srbija, το σερβικό δημόσιο ελέγχει το 80% της Telekom Srbija, ενώ το υπόλοιπο 20% ανήκει στον ΟΤΕ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα